Koninklijk paar luncht met 'uitblinkers' en bezoekt symposium ‘Energie en geopolitiek’ | De Oranjes

vrijdag 4 december 2015

Koninklijk paar luncht met 'uitblinkers' en bezoekt symposium ‘Energie en geopolitiek’

De agenda leek leeg voor vandaag, maar dat was voor het Koninklijk paar allerminst het geval. 's Middags werd er geluncht met 'uitblinkers' op Paleis Noordeinde, daarna werd er in het Koninklijk Paleis Amsterdam een symposium georganiseerd met de Koning en Koningin als gastheer - en vrouw.
Foto: © Jeroen van der Meyde/RVD


Twee keer per jaar ontvangen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima 26 (voorheen 27) 'uitblinkers' op het paleis voor een lunch. Het betreft mensen die recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen hebben voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media & journalistiek, wetenschap en bedrijfsleven. Hoewel de gastenlijst altijd geheim werd gehouden, is die nu voor het eerst gepubliceerd op de website van het Koninklijk Huis. Er is zelfs een groepsfoto. Nu de menukaart nog. 

Aan het eind van de middag verplaatsten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich naar Amsterdam waar ze als gastheer en gastvrouw optraden bij het Paleissymposium ‘Energie en geopolitiek’. Toen de Koning uit de auto stapte kreeg hij de vraag toegeworpen of hij wel eens naar Lucky TV (van DWDD) kijkt. Hij antwoordde: "Ja altijd!". Mocht dit echt zo zijn, dan kan hij de 'Koning Willy' met zijn Haags accent dus goed waarderen. Het is ook bijna onmogelijk daar de humor niet van in te zien.

Bij het symposium was behalve het Koninklijk paar ook Prinses Beatrix aanwezig. Zo'n 120 prominente deelnemers uit de wereld van energie en geopolitiek kwamen in het Koninklijk Paleis Amsterdam bijeen. Het symposium werd voorgezeten door drs. D.A. Benschop, president-directeur Shell Nederland en oud-staatssecretaris van Europese Zaken. Eregast en spreker van het symposium was mr. Robert D. Kaplan. Na zijn lezing getiteld ‘Energy routes and pipelines in 21st century maritime Eurasia’ volgde een discussie met de aanwezige gasten.

1 opmerking:

  1. en mij hebben ze weer niet uitgenodigd! Blink er toch echt uit hoor... :-) Lijkt mij echt leuk.

    PS.: geen foto gevonden... bij prinses Beatrix is dat makkelijker ...

    BeantwoordenVerwijderen