Oranje nieuws – 27 & 28 augustus 2013 | De Oranjes

woensdag 28 augustus 2013

Oranje nieuws – 27 & 28 augustus 2013

Koning Willem-Alexander ontvangt president van Zanzibar en secretaris-generaal Ban Ki-moon
Ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix dineren mee met Ban Ki-moon

Op Paleis Noordeinde vonden dinsdagavond twee audiënties kort achter elkaar plaats. Eerst ontving Koning Willem-Alexander de president van Zanzibar, daarna ontving hij samen met zijn vrouw VN-leider Ban Ki-moon. In het gezelschap van onder andere Prinses Beatrix werd er vervolgens gedineerd in het paleis.

President Shein van Zanzibar – een landsdeel van Tanzania – is nog t/m donderdag in Nederland. Tijdens zijn verblijf bezoekt hij onder andere de Nederlandse energiesector naar aanleiding van de vondst van grote voorraden aardgas in de wateren van Tanzania en Zanzibar. Ook staat er een afspraak met minister-president Rutte gepland, maar vanavond mocht hij even Paleis Noordeinde betreden. Na een fotomoment sprak de Koning kort met de president, want nog geen uur later arriveerde ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon met zijn vrouw. Het echtpaar is op het voorplein van het paleis zodoende nog bijna de vertrekkende Shein tegengekomen.

De secretaris-generaal is inmiddels een goede bekende van het Koninklijk paar; dit komt uiteraard voort uit de actieve inzet van de Koning en Koningin voor de VN. Koning Willem-Alexander heeft door zijn troonsbestijging deze activiteiten moeten opzeggen, maar voor de Koningin blijft haar taak als speciale pleitbezorger op het gebied van inclusieve financiering ongewijzigd. Ban Ki-moon is naar Nederland gevlogen vanwege de viering van 100 jaar Vredespaleis, woensdag in Den Haag. Hij zal daar een toespraak geven in aanwezigheid van de Koning die een gedenkboek in ontvangst neemt.

Voorafgaand aan het diner – waarbij ook Prinses Beatrix aanwezig was - werd een groepsfoto gemaakt. Koningin Máxima droeg een zwart jurkje in navolging van Prinses Beatrix en Prinses Laurentien die zondagmiddag in Amsterdam ook in het zwart verschenen.

‘Nieuwe’ portretten Koninklijk paar in het DeLaMar Theater

Zo’n beetje ieder overheidsgebouw is inmiddels wel voorzien van een of meerdere staatsieportretten van Koningin Willem-Alexander. In het DeLaMar Theater hangen ándere – onbekende – portretten van het Koninklijk paar.

In de Royal Foyer hal van het DeLamar Theater hangen bij de trapopgang twee door Koos Breukel gemaakte foto’s. Koos Breukel heeft ook de officiële staatsieportretten, die sinds 30 april voor iedereen te downloaden zijn, op zijn naam staan. Janine van den Ende van het theater is goed bevriend met de fotograaf. Zo gebeurde het dat zij twee enigszins onbekende portretten in handen kreeg en op mocht hangen. Het gaat om een foto die vorig jaar december gemaakt is van de Koning – toen nog prins – voor het tijdschrift Elsevier. De Koning draagt hier nog het uniform op de manier waarop hij, zolang hij staatshoofd is, niet meer in te zien is. Het portret van Koningin Máxima is nog niet eerder ergens te zien geweest, en is op dezelfde dag gemaakt als het andere staatsieportret waarop ze de ‘Prinsjesdagjurk’ draagt.


Prins Jaime ondertekent intentieverklaring lithium export
Geen zorgen meer over lithium tekort op huwelijksdag

Prins Jaime – werkzaam als speciaal gezant bij het ministerie van Buitenlandse Zaken – heeft dinsdag namens Nederland een intentieverklaring ondertekend in Bolivia voor het leveren van grote hoeveelheden lithium.

De intentieverklaring die Prins Jaime ondertekende vormt de start van een brede samenwerking op energiegebied tussen Nederland en Bolivia. De samenwerking zal in eerste instantie gericht zijn op de industrialisatie van lithium-batterijen. De prins hoeft zich na vandaag dus geen zorgen meer te maken dat de aanwezige fotografen op zijn huwelijk in oktober plots niet meer kunnen fotograferen, omdat de lithium-accu van hun camera het begeeft en ze geen reserve-exemplaar hebben. Binnenkort zijn er grotere hoeveelheden lithium aanwezig en is er meer zekerheid dat – als men in reactie daarop wat extra batterijen aanschaft – Jaime’s huwelijksdag van begin tot eind vastgelegd kan worden.

Koning Willem-Alexander bij start viering 100 jaar Vredespaleis 

Het Vredespaleis bestaat vandaag precies 100 jaar en dat werd gevierd. Zoals Koningin Wilhelmina in 1913 de opening verrichte in aanwezigheid van de Amerikaanse mecenas Andrew Carnegie, zo had Koning Willem-Alexander nu als ‘hoge gast’ de gisteren op Noordeinde al ontvangen Ban Ki-moon.

Foto: © PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com
Sinds de opening door Wilhelmina in 1913 is het paleis uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van vrede en recht. Dat is nu ook allemaal overzichtelijk samengevat in het boek 100 jaar Vredespaleis. Na een toespraak van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kreeg de Koning het eerste exemplaar van het gedenkboek overhandigt. Nog tot 21 september zal de 100e verjaardag van het Vredespaleis gevierd worden met concerten en tentoonstellingen. Op de slotdag vindt er bovendien een Vredesconcert en een Vredesloop plaats in de tuin van het paleis. Wellicht neemt Koning Willem-Alexander met zijn sportieve gezinsleden ook wel deel aan deze Vredesloop.

Prinses Beatrix bij concert Europees Jeugdorkest

Bijna ieder jaar woont Prinses Beatrix als beschermvrouwe een concert van het European Union Youth Orchestra bij. Ook vanavond was ze weer aanwezig.

Foto: © PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com
Wederom in chique zwart arriveerde de prinses vanavond bij het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Daar stond wethouder Andre van Es haar op te wachten, voor een liefdevolle ontvangst. Ze pakte met twee handen de hand van de prinses even stevig vast. Het bijwonen van dit concert is de eerste officiële publiekelijke activiteit van de prinses sinds het overlijden van Prins Friso. Er stonden dan ook meer toeschouwers dan gebruikelijk bij het concertgebouw. Zij kregen echter geen verdrietige, maar een glimlachende prinses te zien, want de ijzersterke prinses weet zelfs het grootste verdriet thuis te laten en zich bij dit soort gelegenheden te richten op datgene waar ze voor komt.

Nadat alt-violiste Emma Besselaar de prinses een bloemetje had overhandigd, en ze de weg naar haar plaats werd gewezen door de medeoprichtster van het Europees Jeugdorkest (mevr. J. Bryer) begon het orkest – onder leiding van Thomas Søndergård – werken uit te voeren van Berlioz L'invitation à la valse en Symphonie fantastique. Van Stravinsky werd deSuite uit 'Petroesjka' uitgevoerd. Voor ons onbekende termen maar voor Prinses Beatrix bekende muziekstukken. Ze kan zich zonder twijfel expert noemen wat betreft de kennis van klassieke muziek. Met zo’n reeks van het bijwonen van concerten op zak kan dat ook bijna niet anders.

3 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Heb nergens kunnen ontdecken, dat Beatrix er ook bij was.... gaaf, hoe weet jij dat?


  Maar toch iets anders: ja, Beatrix, Laurentien en Maxima in het zwart... maar wat een verschil in klasse! Maxima zat er al op de begravenis flink naast - met die rode zool onder de hoge hakken en het diepe dekollte! Dan gisteren avond met blote schouders... nee - dit is geen stijl voor een vrouw - laat staan voor een koningin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prinses Beatrix staat niet op de groepsfoto, maar was volgens de RVD wel bij het diner aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zat gisteren nog naar een oude DVD uit 2005 naar een interview met Beatrix te kijken en daar heeft zij heel goed onder worden gebracht - hoe zij dit aankan. Hoop altijd dat haar eigen plichtopvatting en charakter niet helemaal vermengen, maar dat de mens Beatrix een eigen ruimte heeft. Grote bewondering voor haar werkweise heb ik - maar wat voor een "soort" mens kan dit dragen - en sterker: wie moeten er hiervoor allemaal offers brengen?

  BeantwoordenVerwijderen