“Waarom zijn de prinsesjes altijd identiek gekleed?” | De Oranjes

woensdag 7 augustus 2013

“Waarom zijn de prinsesjes altijd identiek gekleed?”

Al jarenlang vragen veel mensen zich (hardop) af, wáárom de prinsesjes toch altijd in ‘dezelfde kleding lopen’. Er is zelfs een deel van de bevolking die zich hier serieus aan stoort.

Ieder gezin stemt (onbewust) wel eens kleding op elkaar af. In het Koninklijk gezin gaat het vaak nog een stapje verder en dragen de prinsesjes regelmatig dezelfde jurkjes. Dit is in het bijzonder aan de orde tijdens fotosessies. De Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zullen in hun vrije tijd en op school heus niet hetzelfde gekleed gaan. Antwoord op de vraag wáárom ze zo vaak dezelfde kleding dragen ligt waarschijnlijk voor een deel in het verleden. In de Koninklijke familie is het namelijk traditie dat de prinsjes/prinsesjes hetzelfde dragen. Er wordt op deze manier geen onderscheid tussen de kinderen gemaakt, en het toont wellicht wat rustiger op foto’s. Daarnaast is het een teken van verbondenheid, maar daar dacht een tijdschrift met de kop ‘Zelfde kleding remt ontwikkeling prinsesjes’ enkele jaren geleden duidelijk anders over. Volgens ‘deskundigen’ in het artikel moeten kinderen juist leren dat ze uniek en speciaal zijn. Door dezelfde kleding kunnen ze jaloers worden en elkaar proberen af te troeven.

Máxima en broertje Martin in hetzelfde pakje
Wie naar de recentste foto’s van de prinsesjes kijkt, ziet dat ze steeds vaker alle drie iets anders dragen, en ook hun eigen kledingsmaak ontwikkelen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de blauwe ‘inhuldigingsjurkjes’. Hoewel de stof hetzelfde was, verschilde de vorm per jurkje. De prinsesjes mochten namelijk zelf bepalen hoe hun jurkje eruit zou komen te zien, dit kwam voort uit een opmerking van Amalia die “Dat trek ik écht niet aan” riep. Couturier Edouard Vermeulen stelde toen voor dat ieder prinsesje haar eigen jurk mocht tekenen. En zo zal ook Koningin Máxima – die gewend is om van sommige jurkjes drie exemplaren te bestellen – vanaf nu moeten wennen aan het feit dat haar dochters allemaal een andere smaak krijgen. Behalve in de Koninklijke familie, is het ook in Argentinië traditie om als broertjes/zusjes hetzelfde gekleed te gaan. Wie het nog steeds somber inziet, moet maar denken; Prinses Beatrix en haar zussen lopen anno 2013 toch ook niet meer in dezelfde jurken rond?

Foto's: ©  
PPE/, www.ppe-agency.com en RVD

Ook een Koninklijke vraag? Stuur 'm naar viviankramer@hotmail.com

7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikel, Vivian. Ik stoor me zeker niet aan dezelfde kleding, het heeft wel iets, ik heb zelf ook 2 zusjes, maar wij droegen soms hetzelfde maar vaker een zelfde jurkje, maar dan in een andere kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig dit foto overzicht.
  Ik stoor me er ook niet aan. Omdat ze normaal gesproken echt niet alle 3 met dezelfde kleding aan naar school gaan. Toen me zus en ik klein waren hadden we (met foto's) ook dezelfde jurkjes aan of met dezelfde stof. En het is met ons toch volgens mij aardig goed gekomen ;-).'
  Voor de foto is een beetje één geheel wel rustig. Of we moeten weer terug gaan naar zwart/wit foto's, dan maakt het niet zo uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms denk ik wel, moeten ze nu alle drie hetzelfde aan? Kwa leeftijd kan het soms niet. Vaak gaat het goed, maar bij de hard roze jurkjes tijdens een foto sessie, was het voor Amalia toch echt te kinderachtig. De jurkjes in Italie waren hetzelfde maar andere kleuren. Zelfs Maxima had een soorgelijke jurk aan. Dat vond ik wel leuk.
  Bij tweelingen wordt ook vaak gezegd, doe niet dezelfde kleding aan, want het zijn aparte persoontjes.
  Maar ik heb ook foto's van mijn jongens dat ze bijna hetzelfde aan hebben alleen een andere kleur ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die fotosessie in Italië had Amalia een jurk van andere stof dan haar zusjes. Ik dacht toen 'er is zeker net even iets mis gegaan met haar jurkje, zodat ze snel iets anders aan moest'. Ondeugend hè, maar zo ga je denken als je eerst jaar in jaar uit dezelfde kleding hebt gezien.

   Verwijderen
 4. Wat een leuk artikel!
  Ik stoor me er ook absoluut niet aan, wanneer de prinsesjes alle drie dezelfde kleding aanhebben. Het staat heel vaak erg leuk bij elkaar.
  De roze jurkjes tijdens de fotosessie van vorig jaar waren niet hetzelfde. Als je goed kijkt hebben ze allemaal een ander geborduurd motief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Maar ik vond er zo weinig verschil in zitten, dat ik 'm wel bij dit foto overzichtje vond horen.

   Verwijderen
 5. Mooie log! Ik snap al dat gezeur van mensen nooit. Ik vind het juist altijd wel lief staan. En nu de kinderen ouder worden kiezen ze hun eigen stijl/smaak erg leuk om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen