Oranje nieuws – 24 & 25 augustus 2013 | De Oranjes

zondag 25 augustus 2013

Oranje nieuws – 24 & 25 augustus 2013

Dankfeest Beatrix uitgesteld i.v.m. overlijden Prins Friso

Foto: © RVD/Bart Maat
In verband met het overlijden van Prins Friso wordt het feestelijke afscheid van Beatrix als Koningin uitgesteld naar begin volgend jaar.

Het feest stond gepland voor 14 september in Rotterdam. Op en rond de Maas zou een groot evenement onder de noemer ‘Beatrix met hart en ziel’ plaatsvinden. Het avondprogramma zou in Ahoy zijn met muziek, zang en dans, maar het Nationaal Comité Inhuldiging vind het niet gepast om het feest zo kort na het overlijden van Prins Friso te houden.

In overleg met onder andere Prinses Beatrix zelf is besloten het afscheidsfeest naar begin volgend jaar te verplaatsen. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld, maar de kans is groot dat dat op 31 januari (de verjaardag van de prinses) zal zijn.


Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent Dokje van Perry en neemt vlootschouw af

Als oud-voorzitter van de Stichting Nationaal Restauratiefonds werd Prof.mr. Pieter van Vollenhoven uitgenodigd om zaterdag het Dokje van Perry in Vlissingen officieel te heropenen tijdens Sail de Ruyter 2013. Op deze uitnodiging ging hij graag in. Voorafgaand aan de opening nam hij tevens de vlootschouw af.

Foto's: ©  PPE/Buys,  www.ppe-agency.com
Voor de boulevard, aan boord van het marineschip Zr. Ms. Zeeland zag Prof.mr. Pieter van Vollenhoven aan het begin van de middag meer dan honderd historische schepen passeren. Daarna opende hij  in het Scheldekwartier het gerestaureerde Dokje van Perry. Dit oudste Nederlandse dok – wat in 1704 al gebouwd werd om schepen in te repareren– is in 1974 dichtgegooid voor de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf. In 2010 werd besloten om het dokje uit te graven en te restaureren. Anno 2013 vormt het het hart van het nieuwbouwplan van de wijk Bestevaêr en kan het dok ook weer in gebruik genomen worden. Daar is van Vollenhoven erg blij mee: "Omdat dit het oudste Nederlandse droogdok is, vind ik het de moeite waard dat ze in 2010 in Vlissingen hebben besloten om het te restaureren. Vanwege bezuinigingen hadden ze het ook onder zand kunnen laten liggen." Speciaal voor de opening lag het schip ‘de Tres Hombres’ in het dok. Nadat van Vollenhoven de fles champagne kapot gooide, was de opening van het gerestaureerde dokje een feit.

Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien bezoeken Grachtenfestival Amsterdam

Prinses Beatrix heeft zondagmiddag samen met Prins Constantijn en Prinses Laurentien een van de laatste concerten van het Grachtenfestival Amsterdam bezocht.

Foto: ©  PPE/Buys,  www.ppe-agency.com
Ruim een week na de begrafenis van haar zoon probeert de prinses wat afleiding te zoeken. Eerder dit weekend werd ze ook al in Muiden gesignaleerd – de ligplaats van de Groene Draeck. Er bestaat misschien wel geen beter ‘medicijn’ dan uitwaaien op zee. Even het verdriet vergeten en alleen gefocust zijn op het besturen van het schip.

Vanmiddag besloot de prinses samen met haar jongste zoon en schoondochter in de Portugese Synagoge in Amsterdam een concert bij te wonen van het International Mahler Orchestra onder leiding van dirigent Yoel Gamzou. Het concert is onderdeel van het Grachtenfestival Amsterdam, wat van 16 augustus t/m vandaag plaatsvond op verschillende locaties in de stad. Hoewel ze nu aanwezig waren op de slotdag, hebben Prins Constantijn en Prinses Laurentien in 2007 nog de opening verricht van het festival.

Website weer in het oude oranje jasje

Toen Prins Friso op 12 augustus overleed, kleurde deze website voor het eerst in de geschiedenis zwart. Sinds vandaag is de feestelijke oranje layout weer terug, wat uiteraard níet wil zeggen dat het overlijden van Prins Friso onbelangrijk is geworden.5 opmerkingen:

 1. Heel logisch dat ze dit uitstellen. Ook omdat Friso op 25 September 45 jaar zou zijn geworden. De maand September is natuurlijk gevoelig. En ik vind het dan ook niet meer als logisch dat ze het uitstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede keuze van jou, om je site tijdelijk een andere kleur te geven na het overlijden van Friso.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vivian,

  Je hebt het respectvol weergegeven. In woord, foto's en kleur.

  Wat een gemis voor de familie... en zijn creatieve inbreng is een gemis voor de maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. op de fotos van het concert draagt de prinses natuurlijk nog zwart + de zelfde brosche die zij ook op de begravenis van haar zoon aan had. Kijk maar eens goed.

  vindt het goed dat het feest naar een andere datum verhuist. Denk het zou heel triest voor de prinses zijn - waneer iets leuks en gezellig - wat het feest moet worden - altijd in verbinding met de dood van haar zoon staat. Denk ook eens aan al die mensen die daar optreden: dat valt ook niet mee in verband met het overleiden van de prins!!??of?

  hey? heb jij ook fotos van Muiden kunnen vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het nu ook inderdaad. Net een foto toegevoegd. Toen ik gisteren het bericht schreef waren er nog geen foto's.

   Nee van Muiden heb ik geen foto's, maar las het in een tweet van iemand.

   Verwijderen