PRINS FRISO OVERLEDEN | De Oranjes

maandag 12 augustus 2013

PRINS FRISO OVERLEDEN


Foto: © Jeroen van der Meyde/RVD

Prins Friso is vanochtend op Paleis Huis ten Bosch - waar hij sinds begin juli verbleef - overleden. 

De prins is overleden aan de complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging, veroorzaakt door zuurstoftekort die hij opliep bij zijn ski-ongeluk op 17 februari 2012.

Koning Willem-Alexander is momenteel met zijn gezin op vakantie in Griekenland. Zij zullen zo snel mogelijk terugkeren naar Nederland. Prinses Beatrix, Prinses Mabel, Gravin Luana en Gravin Zaria waren waarschijnlijk op het paleis aanwezig toen hun zoon, man en vader overleed. Gisteren werd op dezelfde locatie nog de 45e verjaardag van Prinses Mabel 'gevierd'.

Klik hier om de Koninklijke familie te condoleren.


LIVEBLOG:

- 16.40 uur: Koningin Mathilde van België heeft haar medeleven via de telefoon overgebracht aan Koningin Máxima. Eerder probeerde Koning Filip al Koning Willem-Alexander te bereiken, maar dat is volgens een woordvoerder van het paleis in Brussel nog niet gelukt.

- 17.05 uur: Vereniging de Hollandsche Molen roept molenaars op om molens in de rouwstand te zetten, omdat de prins sinds 2005 beschermheer van de Hollandsche Molen was. Molens staan in rouwstand als de onderste wiek iets naar rechts opschuift.

- 17.20 uur: Bericht van de Koning aan de leden van de Staten-Generaal: "Met grote droefheid geven wij u kennis van het overlijden van onze geliefde broer Friso. Hij is heden vredig gestorven. Wij voelen ons gesterkt door de gedachte dat velen dit verdriet met ons delen. Onze familie is innig dankbaar voor de steun in de afgelopen maanden."

- 18.30 uur: Het is nog niet duidelijk of Prins Friso zal worden bijgezet in de Koninklijke grafkelder in Delft. Waarschijnlijk wordt daar in de komende dagen een mededeling over gedaan.

- 20.20 uur: De RVD meldt dat Koning Willem-Alexander met zijn gezin in Nederland is gearriveerd.

- 20.45 uur: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen met hun dochters aan bij Paleis Huis ten Bosch. Eerder op de dag werd daar ook Prins Constantijn gezien. Vermoedelijk zullen er ook andere familieleden op het paleis zijn. De media heeft vandaag ook beelden gemaakt van onder andere Prinses Beatrix, Prinses Mabel, Luana en Zaria..

8 opmerkingen:

 1. ¨Bij deze wil ik de Koninklijke Familie en in het bijzonder zijn vrouw Mabel en zijn 2 jonge kinderen en zijn moeder heel veel sterkte en kracht toe wensen met het nu toch definitieve afscheid van prins Friso `.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel veel sterkte voor alle nabestaande.God heeft U thuis geroepen.

  Elke dag van je leven stond al
  opgeschreven in Mijn boek
  Psalm 139:16

  Ik bepaalde je geboorte en waar je zou leven
  Handelingen 17:26

  Ik heb je gemaakt in de buik van je moeder
  Psalm 139:13

  Ik verwelkomde je op de dag
  dat je geboren werd
  Psalm 71:6

  Op een dag zal Ik elke traan van je ogen afwissen
  Openbaring 21:3-4

  En Ik zal alle pijn die je op deze
  wereld hebt geleden, wegnemen
  Openbaring 21:3-4

  Kom thuis en Ik geef het grootste
  feest dat je ooit beleefd hebt
  Lucas 15:7

  Ik ben altijd Vader geweest
  en Ik zal altijd Vader blijven
  Efeziërs 3:14-15

  Monique Hogendoorn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet dat het er in zit, maar als het dan toch zo ver is, komt het toch een beetje als een schok. Hopelijk komen ze met elkaar door deze moeilijke tijden.
  Wat een verschil met je vorige vrolijke bericht over de bruiloft van Jaime

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vreselijk! Ik wens de koninklijke familie heel veel sterkte toe met dit verlies!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had het niet verwacht vandaag, eerder iets in september.
  Ook ik heb alles weer bijgewerkt op mijn site.
  Erg voor Mabel en kinderen, ik wens hun dan ook veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Helaas kon de media het niet laten om beelden te maken van onder andere Prinses Beatrix, Prinses Mabel, Luana en Zaria.."

  Ik vind het juist goed om de familie te zien. En ze kiezen er zelf voor om aan de voorkant van het paleis te lopen en te fietsen. Er is een heel gedeelte waar niemand iets ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij al het verdriet over dit nieuws mogen wij niet vergeten, dat hier een familie al wist dat dit kan gebeuren en misschien ook dat een rede was voor de verplaatsing. Die zijn erop eenigzins "voorberijdt" - in tegenstelling tot ons, die daarover niets wisten. Dat opeens Friso werkelijk overleden is - is voor de hele familie pijnlijk en droevig. De familie geeft elkaar nu steun, kracht en toont ook een moedige kant, dat het ook verder gaat. Want heel eerlijk? Er zal ook een kleine zucht van "het is goed - hij (en wij) is (zijn) verlost" door hun heen gaan. Niemand die zij dat kwalijk neemt. Of?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een onverwachts bericht. Verschrikkelijk dat zijn familien u definitief afscheid moet nemen. Ik hoop dat de koninklijke familie steun heeft aan elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen