De wintersportvakanties van de familie van Vollenhoven | De Oranjes

zondag 27 februari 2011

De wintersportvakanties van de familie van Vollenhoven

Deel 3 thema: ‘Wintersportvakanties van de Oranjes’

Maurits_lech Ook toen Prinses Margriet een gezin gesticht had bleef ze vakanties in Oostenrijk doorbrengen. In de jaren 70 hadden zij en haar man zelfs plannen een eigen huis te laten bouwen, maar dat gaat in Oostenrijk niet zomaar. De vergunning voor een vakantiechalet kwam er niet omdat er een bouwstop was. Teveel huizen zou de natuur schade brengen. Gelukkig hebben Margriet en Pieter goede banden met een familie in Thumersbach. Jaarlijks mogen ze een aantal weken hun vakantiewoning gebruiken, ze vierden er onder andere hun koperen bruiloft in 1979. Zo gebonden aan Lech als andere familieleden zijn Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en hun zoons dus niet. Ze wáren wel vaak aanwezig als er in Lech een fotoshoot georganiseerd werd, maar reizen verder heel wat ski-oorden af zoals: Saalfelden, Leogang en Zell am See. Deze drie wintersportgebieden liggen in Salzburgland. In Leogang hebben de van Vollenhovens uiteindelijk een chalet kunnen huren zodat ze dan toch hun eigen chaletje hadden..

Foto’s:Margriet in de sneeuw in Maria Alm (ANP) -Margriet en Bernhard jr. met sleet(ANP) -Pieter met hond in Zell am See(ANP) -Het gezin in Zell am See(ANP)

Na alle geslaagde wintersportvakanties gebeurt er op 30 december 1981 iets tragisch. Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en hun twee jongste zonen Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris raken betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Het gezin is in hun Mercedes op weg naar de plaats Hintermoos als ze aangereden worden door een in de slip geraakte Renault. De bestuurder van de auto – de 20 jarige Jurgen Bienarth- overlijdt onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ook zijn zwaargewonde vriendin – Karin Melcher – wordt met spoed naar de Intensive Care gebracht. De volgende dag al bezoeken Margriet en Pieter haar in het ziekenhuis. In overleg met de ouders van de overleden Jurgen waren Margriet en Pieter niet op de begrafenis maar stuurden wel een bloemstuk op. Dit zijn ze sindsdien ieder jaar blijven doen en met Karin Melcher hebben ze – ondanks de tragedie – een vriendschap opgebouwd.

Jaren is het stil rondom de van Vollenhovens in de sneeuw.. Maar eind jaren 90 duiken er weer beelden op vanuit Leogang, omdat Marilène in het leven van Prins Maurits is gekomen en de familie in de sneeuw daarom weer interessant beeldmateriaal is. De laatste keer dat we Prinses Margriet en haar gezin in de sneeuw zagen was in 2007. Margriet en Pieter vierden met al hun zonen, schoondochters en kleinkinderen hun 40-jarig huwelijksfeest in Bad Gastein, waar een fotosessie gehouden werd. Vanwege het grote gezelschap wat vervolgens op hun feestje kwam besloot het paar om het in Bad Gastein te vieren en niet in hun eigen chalet in Leogang, die zou veel te klein zijn voor een groot feest..

Foto: Pieter-Christiaan, Floris, Maurits en Marilène in de skilift (Peter Smulders) 


5 opmerkingen:

 1. Het is echt lang geleden dat we hun in de sneeuw zagen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh.. wat een fantastische log Vivian! Vooral leuk om de allerkleinste van Vollenhovengeneratie in de sneeuw te zien, het zou echt fantastisch zijn als het binnenkort weer eens gebeurde. Wat was Maurits ook een prachtig ventje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Informatieve log weer :). Wat een schatje was Maurits toch... en wat was dát toch een leuke fotosessie met de Van Vollenhovens in Bad Gastein met de kleinkinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prinses Louise1 maart 2011 om 09:04

  Leuke log! Aardig dat je dit gezinnetje ook even in het winterzonnetje zet! Vroeger genoot ik al van die leuke kiekjes van dit gezin in de sneeuw ^^

  BeantwoordenVerwijderen