Willem-Alexander reikt groene baretten uit aan nieuwe Commando’s | De Oranjes

vrijdag 11 december 2009

Willem-Alexander reikt groene baretten uit aan nieuwe Commando’s

Kroonprins Willem-Alexander heeft vanmiddag een onaangekondigd bezoek gebracht aan de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Hij kwam daar groene baretten uitdelen aan 33 nieuwe commando’s van het Korps Commandotroepen (KCT). De groene baret wordt uitgedeeld als het internationale symbool voor Special Forces.


Het KCT is een speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. De commando's voeren in kleine teams speciale operaties uit ter ondersteuning van nationale of bondgenootschappelijke verdedigings- en crisisbeheersingstaken. Voorbeelden van deze operaties zijn het uitvoeren van operationele verkenningen in vijandelijk gebied, het evacueren van burgers uit crisisgebieden en het beschermen van belangrijke personen in crisisgebieden. Daarnaast verzorgt het KCT opleidingen voor andere Defensie-eenheden. Commando's worden op dit moment ingezet in Afghanistan ter ondersteuning van de NAVO-missie. De 33 commando mannen zijn begin augustus gestart met de opleiding en werden vandaag dus beloond met de groene baret omdat ze hun opleiding succesvol hebben afgerond. Prins Bernhard heeft ook ooit eens een groene baret gekregen. Hij maakte namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog de oprichting van een Nederlandse commando-eenheid mede mogelijk. Sindsdien heeft hij altijd grote betrokkenheid getoond. Tijdens de reünie ter ere van het 50-jarig jubileum in 1992 aanvaardde prins Bernhard de benoeming tot erecommando.Foto 1 en 2: Defensie, Foto 3: RVD

9 opmerkingen:

 1. Willem-Alexander ziet er altijd stoer uit in zo'n pak! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat de prins de baretten uitreikte en goed dat hij in uniform kwam!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op de bovenste foto zag het er allemaal wat ontspannener uit dan op de tweede.. Leuk dat je die foto van prins Bernhard erbij hebt gezocht..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De foto van Prins Bernhard kán niet met groene baret zijn. Die ontving hij pas bij de reunie in 1992. De Prins zou nooit de baret dragen als hij daar geen recht op had, hij had teveel respect voor het KCT (en het toenmalige No.2 Dutch Troop) om dit te doen.

  BeantwoordenVerwijderen