PRINS BERNHARD 40 JAAR | De Oranjes

vrijdag 25 december 2009

PRINS BERNHARD 40 JAAR


Vandaag viert Prins Bernhard (jr) zijn 40e verjaardag! Terwijl de Prins zelf met zijn gezin aan het kerstontbijt zit, blikken wij terug op enkele hoogtepunten uit z’n leven tot nu toe..


Een bijzonder begin


  Baby_klein_3Op donderdag 25 december 1969 – eerste kerstdag – wordt om twee minuten voor negen in de ochtend in het Nijmeegse Sint-Radboudziekenhuis het tweede zoontje voor Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven geboren. Pieter van Vollenhoven zegt vlak daarna tegen wat verslaggevers bij het ziekenhuis: “We gaan net zo lang door totdat we een dochter hebben.” “Meisjes moeten toch ook geboren kunnen worden.” Achteraf zegt hij daarover: “Ik heb dat in mijn spontaniteit gezegd. Wij hadden een dochter natuurlijk erg leuk gevonden, maar voor Maurits is een broertje leuker om mee te spelen.” Omdat het Kerst is blijft het tijdens de kerstdagen erg rustig voor het ziekenhuis. Slechts een aantal mensen staan er af en toe achter een dranghek. Zes dagen na de geboorte – op oudejaarsdag- geeft Pieter zijn zoon aan in het Nijmeegse stadhuis. Het Kerstkindje zal de namen ‘Bernhard Lucas Emmanuel’ krijgen. Pieter licht de namen toe: “Met Bernhard hebben wij onze zoon naar mijn schoonvader genoemd. Hij was daar geweldig enthousiast over. Hij had dat niet verwacht. Bovendien vinden wij Bernhard een heel leuke jongensnaam. Omdat het voor ons zo’n bijzondere kerstmis is geweest, hebben wij in de namen Lucas en Emmanuel de kerstgedachte willen uitdrukken. Wij hopen dat hij de naam Lucas (licht) met ere zal dragen en dat er steeds licht van hem zal mogen uitgaan.” Op zaterdag 21 februari 1970 gebeurt er iets in de geschiedenis van het Koningshuis wat nog niet eerder gebeurde. Niet alleen Bernhard wordt gedoopt, maar ook zijn neefje Constantijn! De plechtigheid – in de Utrechtse Domkerk- duurt bijna anderhalf uur.. Het hoogtepunt nadert als meneer Kater roept: “Dat nu uw kinderen worden binnengebracht!” Dan komen beide dopelingen (Constantijn gedragen door Beatrix en Bernhard door Pieter) binnen gevolgd door een enorm kinderkoor. Prinses Beatrix en Prof.mr Pieter van Vollenhoven lopen naar het doopvont waar meneer Kater tot zes keer toe water op de hoofdjes van de dopelingen gooit. Als peters van Bernhard traden o.a. op: Prins Bernhard sr en luitenant generaal Wolff van de Koninklijke Luchtmacht. Als het belangrijkste van de plechtigheid gebeurd is eist neefje Alexander ieders aandacht op. Hij klimt het podium op en af en laat aan iedereen zijn speelgoedautootjes zien. Het werd dus – naast de bijzondere plechtigheid – nog een vrolijke show van neefje Alexander.School/studiejaren


Bernhard zat dicht bij huis – Apeldoorn- op de basisschool en vervolgens ook in Apeldoorn op de Middelbare school. Het was dan ook een grote stap toen hij daarna economie ging studeren in Groningen én Washington. Het oprichten van een bedrijf zat al vroeg in hem. Binnen de kortste keren had hij het voor elkaar om samen met twee medestudenten het bedrijf ‘Ritzen Couriers’ op te richten. Ritzen Couriers kon pakketjes goedkoop bezorgen door gebruik te maken van de destijds net ingevoerde OV-studentenkaart. Het bedrijf kwam in opspraak nadat het door het GAK beschuldigd werd van fraude met sociale premies; medewerkers zouden een leaseauto hebben gekregen als verkapt salaris zonder dat hierover sociale premies waren betaald. De zaak werd door het Openbaar Ministerie geschikt voor 25.000 gulden. Na zijn studie richtte Bernhard het internetbedrijf Clockwork op, samen met enkele vrienden. Enkele jaren later werkten hier ruim zestig mensen. Clockwork is onder meer al jaren verantwoordelijk voor de internetsites van KLM, Achmea en Coca-Cola. Tussen de studies door leert hij Annette Sekrève kennen.. zij was ook student aan de Universiteit van Groningen en studeerde psychologie.Annette..wordt Prinses Annette


Bernhard weet het al vlak na de eerste ontmoeting zeker dat Annette zijn échte liefde is. De prins heeft tot dan toe nog niet eerder met iemand verkering gehad. De twee houden na de studies met elkaar contact en groeien steeds meer naar elkaar toe. Toch duurt het dan nog 4 jaar voordat ze gaan trouwen. Op 6 juli trouwen ze burgerlijk in het ‘Paushuize’ in Utrecht. De burgemeester vergeet dan echter te zeggen ‘U mag nu de bruid kussen’ waardoor dat dan ook niet meer gebeurt.. er wordt geen tijd voor gemaakt.. 2 dagen later vind het Kerkelijk huwelijk plaats ook in Utrecht maar dan uiteraard in de Domkerk. Alle leden van ’t Nederlandse Koningshuis zijn aanwezig, verder wat leden van Buitenlandse Koningshuizen en goede vrienden. Na een lange mooie dienst wordt de middag afgesloten met een feest in Paleis het Loo.Gezin en hobby


Prins Bernhard en Prinses Annette betrekken na hun huwelijk een woning in Amsterdam. Waar ze later – als ze wat kinderen hebben – ook weer een paar keer verhuizen om alle kinderen een eigen kamer te kunnen geven. Op 14 mei 2002 komt als eerst dochter Isabella, 2 jaar later volgt broertje Samuel. En pas 4 jaar later de laatste van het stel: Benjamin. De kinderen groeien op als normale kinderen en hebben dan ook geen titel. Ze dragen ‘gewoon’ als achternaam van Vollenhoven en moeten zonder ‘prins’ ‘gravin’ o.i.d. worden aangesproken. Het gezin begeeft zich wel regelmatig in Koninklijk Apeldoorn. Regelmatig bezoeken ze opa en oma, maar ook vind er zo nu en dan een familiedoop plaats en dat is dan ook de enige gelegenheid waar de kinderen ‘voor de media’ verschijnen. Het contact met broer Maurits en z’n gezin is zeer hecht en ze wonen dan ook op loopafstand van elkaar in Amsterdam. Nichtjes Isabella en Anna – die niet veel in leeftijd Gezin schelen – zijn ook nog eens hartsvriendinnen. Zijn liefdevolle sport en hobby racen, brengt Bernhard echter niet met Maurits, maar met zijn jongere broer Pieter-Christiaan door. Samen behoren ze bij ‘Racing Team Holland’ en doen ze aan verschillende races mee. Hun broers – Maurits en Floris- en ook Annette met de kinderen komen regelmatig kijken maar zullen nooit zelf deze ‘enge sport’ doen. Zoontje Sam lijkt tot nu toe de enige geïnteresseerde en ziet zijn vader als een voorbeeld. Hij wil later niets liever dan ook aan autoraces meedoen en mag van zijn vader wel eens in een auto zitten, om alvast te kijken hoe zoiets voelt.. Prinses Annette heeft slechts een keer laten zien dat ze ook best hard durft te rijden. Dat was op het verjaardagsfeest van Willem-Alexander in 2007. Uiteindelijk mocht ze toch haar rijbewijs behouden omdat ze in verwachting was, en Bernhard niet altijd thuis is om haar naar een ziekenhuis of dokter te brengen. Prins Bernhard is wat betreft zijn privéleven of vrije tijdsbesteding het meest in het nieuws over zijn autorace avonturen. Het gaat wel eens mis, en hij heeft recent nog een been gebroken. Qua gezondheid gaat het met de prins ook niet helemaal vlekkeloos. Hij is al een aantal keer geopereerd aan zijn darm. Daardoor was hij ook de enige van de Koninklijke familie die dit jaar niet op Koninginnedag was en moest met grote verslagenheid in z’n eentje toekijken via de tv hoe het verschrikkelijke drama zijn vrouw raakte. Hij was er op dat moment niet om haar te troosten..


Vandaag wordt Prins Bernhard 40 jaar en zal hij – net als andere jaren- zijn verjaardag delen met de kerstdagen. Voor een Prins die niet graag de aandacht op zich vestigt, is dat waarschijnlijk niet eens zo erg. Van de 4 zonen, is Bernhard degene die het minst op wilt vallen, en verlegen kan zijn. Toch krijgt hij binnenkort een felicitatieboek, maar dan moeten er nog wel flink wat felicitaties bij! Klik op de knop hieronder om Bernhard te feliciteren. Onder de knop kun je nog genieten van een fototrein. Klik na je felicitatie dus niet meteen weg..Foto's: 

Prins Bernhard 'trakteert' op zijn oude auto.. misschien dat hij vandaag een nieuwe krijgt?
Een goedkope 'traktatie'  is het niet..de auto kost zo'n 184.500 euro: http://www.autoblog.nl/archive/2009/12/21/prins-bernhard-jr-verkoopt-zijn-8c-competizione 


(Tekst: RoyalfanVivian, foto's: RVD)

8 opmerkingen:

 1. Wat heb je er een mooie log van gemaakt! Bernhard gefeliciteerd!
  Fijne Kerstdagen Vivian!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een geweldige log heb je er weer van gemaakt. Bernhard nogmaals gefeliciteerd en ik wil bij deze alle bezoekers en uiteraard Vivian zelf hele fijne Kerstdagen toewensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met veel plezier heb ik deze log gelezen, wat heb je een prachtige biografie gemaakt, de babyfoto van Bernhard kende ik nog niet! Erg schattig, en Benjamin lijkt erg op zijn papa..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele mooie log, ook ik heb hem met veel plezier gelezen, ik hoop dat de prins een leuke dag heeft gehad en inderdaad doe hij me veel aan zijn jongeste zoontje denken p de babyfotos!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie log, interessant om te lezen! Leuke weetjes heb je erin gezet!
  Ook mooie foto's erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige log met zoveel mooie en lieve foto's! O, die bruidskiek met dat wazige randje, echt een beauty! En wat was hij een schattige baby!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooie weblog maar ik heb een vraag.
  ik zie dat je een hoop foto's hebt van de palieszen
  nu zijn we als buurt vereeniging uit Wemeldinge op zoek naar een foto van palis den bosh
  kun je ons meschien helpen
  gr uit wemeldinge

  BeantwoordenVerwijderen