Koninginnedag met Juliana | De Oranjes

zondag 1 juni 2008

Koninginnedag met Juliana


In de tijd dat Koningin Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina, in de zomer op Paleis Soestdijk woonde, was het gebruikelijk dat de bevolking van Baarn haar op haar verjaardag (2 augustus) een bloemenhulde bracht. Na haar huwelijk betrok Prinses Juliana Paleis Soestdijk en nam zij op haar verjaardag (30 april) deze traditie van haar grootmoeder over. Met de inhuldiging van Juliana tot Koningin der Nederlanden werd Koninginnedag automatisch verplaatst naar 30 april en groeide het bloemendefilé uit tot een nationale manifestatie.


Terwijl koningin Wilhelmina en haar familie nooit aanwezig waren bij de festiviteiten, kreeg koningin Juliana jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Koningin Juliana nodigde namelijk de mensen uit om haar en haar gezin te bezoeken op paleis Soestdijk. Tijdens Juliana’s regeerperiode, die 32 jaar duurde was het steevast feest in de tuinen van het paleis. Weer of geen weer op het bordes stond dan het Koninklijk gezin, later aangevuld met de schoonzoons en de kleinkinderen. 2 x in haar regeerperiode was er geen defilé,in 1962 als het Koninklijk paar 25 jaar getrouwd is. Feesten zijn er wel, maar geen defilé. En in 1971 is er geen defilé i.v.m. het overlijden van prinses Armgrad, de moeder van prins Bernhard.


Vanaf de jaren vijftig was dit evenement via de televisie te volgen. Terwijl Koninginnedag in de naoorlogse jaren nog een gewone werkdag was, kregen in de loop der jaren steeds meer mensen een vrije dag, zodat 30 april kon uitgroeien tot een landelijk gevierde feestdag.


Haar 1e Koninginnedag vierde zij op 30 april 1949. Het was een gure, koude dag. De jarige Koningin, prins Bernhard en hun 2 oudste dochtertjes Beatrix en Irene trokken warme mantels aan en waren op het bordes aanwezig. En zo namen zij de hulde in ontvangst van de schooljeugd van Baarn en Soest en daarna kwamen de volwassenen.

Fotocollectie: KLIK HIER


30 april 1962 geen defilé i.v.m. het 25 jarig huwelijksfeest van Koningin en Prins. In plaats daarvan zijn er verschillende activiteiten. Omdat de januarimaand (Koningin en Prins zijn 7 januari 25 jaar getrouwd) zich niet leent voor feestelijkheden buitenshuis vieren ze hun zilveren bruiloft 3 maanden later en wel op 30 april met een rijdende en varende receptie in de hoofdstad. In de historische Koningssloep vaart het Koninklijk gezin die 30e april over de Amstel. Na terugkeer naar het paleis op de Dam waar het Koninklijk paar op het balkon verschijnt. Hierna volgt een receptie in het Koninklijk Paleis.

Avond van de 1e mei: Feest met buitenlandse gasten in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.


2 mei gaat het gehele buitenlandse gezelschap per bus voor een bezoek aan de Keukenhof te Lisse. De originele excursie valt bijbijzonder goed in de smaak.


Avond 2e mei: Aan boord van de M.S. ''Oranje'' is er nog een receptie en feest voor familie, vrienden en genodigden. Ook bezoekt het Koninklijk Gezin in het kader van de zilveren bruiloft alle provinciehoofdsteden.

Fotocollectie: KLIK HIER


In 1964 togen 150 duizend onderdanen naar Soestdijk. Het land was al maanden in rep en roer door de romance van prinses Irene en prins Carlos van Bourbon-Parma. Carlos aasde op de Spaanse troon, en zijn familie wilde Irene inzetten als potentiële koningin.


Als in maart 1965 prinses Margriet zich verlooft met Pieter van Vollenhoven (hij is ook jarig op 30 april en wordt dan 26 jaar), is hij er voor het eerst bij op 30 april 1965, Claus van Amsberg is er het jaar daarop voor het eerst bij als echtgenoot van kroonprinses Beatrix.


Het jaar daarop is prinses Beatrix er niet bij, omdat zij een paar dagen eerder bevallen is van haar 1e zoon. Koningin Juliana en prins Bernhard zijn dan voor het eerst OPA en OMA. Vele kleinkinderen volgen en het bordes wordt met het jaar voller en voller.

Fotoserie Koninginnedag door de jaren heen: KLIK HIER



Niets wijst er op dat Koningin Juliana zal aftreden, die wordt echter werkelijkheid als Koningin Juliana op 31 januari 1980 aankondigt dat zij wil aftreden op 30 april aanstaande haar verjaardag. Vele Comités die de feestelijkheden rondom Koninginnedag organiseert vinden dit geen leuke gedachte, maar de hoop wordt weer goedgemaakt als de koningin in februari aankondigt dat het jaarlijkse defilé zal worden verschoven naar 31 mei en dit zal dan tevens haar afscheidsdefilé worden.


Voor paleis Soestdijk wordt het laatste defilé gehouden. Beatrix heeft besloten op Koninginnedag het land in te gaan. Duizenden brengen hun vroegere, zichtbaar geroerde koningin een afscheidsgroet. Juliana blijft deelnemen aan het openbare leven, al doet ze het wat rustiger aan.


20 maart 2004 overlijdt onze oud koningin op 94 jarige leeftijd. Op 24 maart verlaat zij paleis Soestdijk en zij wordt overgebracht naar paleis Noordeinde te Den Haag. Voor het laatst staan de familieleden voor haar op het bordes.


Tekst: Anja van der Steen

5 opmerkingen: