Staatsbezoek aan België - III | De Oranjes

donderdag 22 juni 2023

Staatsbezoek aan België - III

In Leuven en Antwerpen werd vandaag het staatsbezoek aan België afgesloten.
De derde dag van het staatsbezoek begon in Leuven waar Koning Filip, Koningin Mathilde (in toepasselijk een oranje outfit), Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Imec bezochten. Imec is een onderzoekscentrum op het gebied van chiptechnologie. Het ondersteunt bedrijven bij de ontwikkeling van innovatieve digitale toepassingen. Het Koninklijk gezelschap was bij een rondetafelgesprek met CEO’s van zowel Belgische als Nederlandse samenwerkingspartners van Imec. Koning Filip, Koningin Mathilde, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begonnen hun bezoek aan Antwerpen met een wandeling over de Grote Markt, waar zij de aanwezige Antwerpenaren begroetten. Vervolgens werden zij op het stadhuis ontvangen door de burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever. Vervolgens vertrok het Koninklijk gezelschap naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA). In het museum kreeg het gezelschap een rondleiding. Het museum is recent gerenoveerd naar ontwerp van de Nederlandse architect Dikkie Scipio en herbergt zeven eeuwen kunst. De collectie omvat zowel Vlaamse barok als primitieven en expressionisten, waaronder werken van Peter Paul Rubens, James Ensor en Rik Wouters.
Na de rondleiding volgde in het museum een lunchbijeenkomst die in het teken stond van de aanpak van jeugdwerkloosheid. Antwerpen kent een hoge uitstroom van jongeren zonder diploma en tegelijkertijd is er een overschot aan banen op mbo-niveau. Tijdens de lunch deelden jongeren hun ervaringen en vertelden onderzoekers over de rol van onderwijsinstellingen en van werkgevers bij de begeleiding en de ontwikkeling van kwetsbare jongeren.
Het Koninklijk gezelschap kreeg na de themalunch een korte rondleiding door het Havenhuis en sprak met CEO’s en met deelnemers aan de Belgisch-Nederlandse Havendag die gelijktijdig in de haven van Antwerpen plaatsvindt. Er werd gesproken over hoe havens en hun industriële clusters kunnen samenwerken om de gedeelde ambities op het gebied van de energietransitie te realiseren. Ook was er aandacht voor de eisen die hierbij aan de haveninfrastructuur worden gesteld. In de haven van Antwerpen bezochten Koning Filip en Koning Willem-Alexander vervolgens het Belgische fregat Louise-Marie.
Koningin Mathilde en Koningin Máxima bezochten het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter.
Aan boord en aan de wal waren demonstraties. Het bezoek aan de fregatten markeert de samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse marine. Beide marines gebruiken dezelfde typen schepen en helikopters, werken samen bij het onderhoud van materieel en bieden gezamenlijke opleidingen aan. Na het bezoek aan de fregatten volgde op de wal een afscheidsceremonie.
In de namiddag vond in de voormalige Handelsbeurs van Antwerpen de ontvangst plaats van de Nederlandse gemeenschap in België. “We koesteren onze vrienden want zij geven ons houvast en kracht. Vriendschap verstérkt. Het was een groot plezier om te gast te zijn in België. Dank u wel! Vielen dank! Merci beaucoup!” – aldus Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die ook weer per trein terugreisden naar Den Haag. Dit zou overigens wel eens de laatste keer kunnen zijn dat de Koninklijke trein gebruikt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten