FOTOSESSIE 2023: ZUIDERSTRAND DEN HAAG | De Oranjes

vrijdag 30 juni 2023

FOTOSESSIE 2023: ZUIDERSTRAND DEN HAAG

Vorig jaar was het weer te slecht, maar dit jaar kon het Koninklijk gezin wél poseren op het strand, waardoor het een echte zomerfotosessie werd. Ook hondje Mambo, die door zijn kleur nauwelijks te onderscheiden is van zand, mocht mee om uit te waaien.

Mambo was vandaag de enige hond die mee mocht naar de fotosessie; de labradorhonden bleven thuis. Zoals vorig jaar al de bedoeling was werd er geposeerd bij de Haagse strandtent La Cantina. Iedere fotosessie weer lijken de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane in korte tijd veranderd te zijn. De tijd van de identieke jurkjes ligt al ver achter hen. In plaats daarvan droegen ze alle drie een broek. Koningin Máxima leek nu zélf het kleine prinsesje met haar beige jurk en speldje in het haar.
Prinses Alexia had haar haar opgestoken, droeg een strakke witte top gecombineerd met een hele wijde broek en leek daarmee op zangeres Sita van K-otic uit begin deze eeuw. Prinses Amalia gaat graag wat netter gekleed en droeg een gele blazer op haar spijkerbroek; Ariane had een wat klassiekere uitstraling met een groene blouse. Ook Koning Willem-Alexander was in de kleuren van de zee gekleed en Mambo had zijn Koninklijke band om. 
Foto: Robin Utrecht/RVD

Prinses Alexia, die sinds enkele dagen achttien jaar is, nam voor het eerst ook deel aan het persgesprek en kreeg daarom flink wat vragen. De verlegenheid uit het verleden lijkt compleet te zijn verdwenen en de prinses is zelfs spraakzamer dan haar oudere zus waarover ze vol begrip vertelde over de situatie rondom de dreiging: “Ik zou het niet kunnen nadoen, en ik vind dat ze erkenning verdient van iedereen. Zo’n dreiging is hartstikke schrikken. Het hele gezin heeft het er moeilijk mee gehad. Het enige wat we kunnen doen, is er voor haar zijn.’’
Maar Alexia beweerde ook wel eens kleren van Amalia te stelen “en zij die van mij. Daar maken we dan ruzie over en dan is het binnen vijf minuten weer goed.” Naast de kleine ruzies wordt er met elkaar gelachen, getennist, paardgereden en genieten de zussen van dagjes samen zwemmen en zonnen, vult Amalia aan. De koning grapt: “Samen wegzijn van de ouders.” 
Foto: Robin Utrecht/RVD

Máxima vertelt hoe trots ze is op de band tussen hun dochters: “Heel leuk om te zien dat ze elkaar enorm steunen. Als er één in de problemen zit, gaat de ander er als een tijger achter staan.” Amalia pakt haar zusje beet: “Ja, Alexia wil je in je honk hebben!” De koning benadrukt dat ze elkaar tot in den treuren verdedigen: “Fantastisch om te zien, hele hechte zusjes samen.”
Voor Amalia is het afgelopen jaar, zoals ze al eerder aangaf, ‘moeilijk geweest’. Vorig jaar werd bekend dat de prinses vanwege bedreigingen niet in haar studiestad Amsterdam kan gaan wonen. ,,Ik ben enorm dankbaar voor de steun, ook vanuit de universiteit, en blij met de resultaten. Ik probeer dag voor dag een glimlach op te zetten en gewoon door te gaan.’' Haar vader is trots op haar. ,,Ze haalt hele goede cijfers.’' Alexia kiest, net als Amalia gedaan heeft, voor een tussenjaar. “Beetje reizen, werken en van alles”, vertelde ze tijdens het persgesprek. Er zijn ‘heel veel plannen’, maar, zo verduidelijkte Alexia: ,,Er is nog niets gepland.”
Prinses Alexia liet tijdens het persgesprek ook weten dat zij haar zus steunt als het gaat om online pestgedrag. ,,Het is heel belangrijk om het niet persoonlijk te nemen’', zei ze. ,,Ik leer het niet te lezen. Ik krijg het hier en daar wel mee, dat is niet altijd even leuk.’' Volgens de koning is het onmogelijk om zijn kinderen altijd weg te houden van sociale media. "Dat kan niet in deze generatie. We proberen erin te begeleiden, maar weghouden heeft geen enkele zin.’’ "Sociale media hebben wel een grote impact gehad, veelal niet positief", zei Amalia hierover. Ze heeft geleerd soms simpelweg niet te lezen wat er over haar wordt geschreven en ook om het niet persoonlijk te nemen. Dat is iets wat niet alleen voor prinsessen belangrijk is, zei Alexia. "Voor iedereen is het heel belangrijk om wat er over je wordt gezegd niet persoonlijk te nemen."
De afgelopen jaren lekten verschillende filmpjes en foto's van Alexia uit via sociale media. Alexia zegt zich niet beperkt te voelen in haar socialemediagebruik, maar noemt het uitlekken wel een "enorme les". Het heeft haar bewuster gemaakt van wat ze plaatst, zei ze. "En ook wie je toelaat", vulde Amalia haar aan. Het doet wel iets met je, maar je raakt eraan gewend, zei Alexia. "Ik weet wie ik ben, mijn familie weet wie ik ben en mijn vrienden weten wie ik ben. Ik lig er niet wakker van."
Koningin Máxima is het natuurlijk al gewend om in de publiciteit te staan, maar een serie over zichzelf vindt ze dan toch te ver gaan. Dat er eentje in de maak is, vindt ze prima maar ze hoeft 'm niet te zien. Ook de kinderen zijn niet van plan om de serie over hun moeder kijken. 

Morgen is het Koningspaar nog bij de herdenking van het Slavernijverleden. Daarna kan de vakantie echt beginnen.

Het volledige persgesprek:

1 opmerking:

  1. Wat een geweldige, leuke ontspannen fotosessie op het strand. En mooi weer vergeleken met vorig jaar, alhoewel de omgeving in paleis Noordeinde ook mooi was.

    BeantwoordenVerwijderen