Staatsbezoek aan België - II | De Oranjes

woensdag 21 juni 2023

Staatsbezoek aan België - II

“Bijna Full House! O nee, Full House is drie Koningen en twee Koninginnen” grapte Koning Willem-Alexander toen het gezelschap voor een groepsfoto moest wachten op Koningin Mathilde. De tweede drukke dag van het staatsbezoeken speelde zich af in maar liefst drie plaatsen: Brussel, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waterloo en Charleroi.
Vanochtend begon de dag met een bezoek aan het Climate Tech Forum, onderdeel van de economische missie die parallel aan het staatsbezoek plaatsvindt. De missie staat onder leiding van minister Schreinemacher. Het forum bood de ruim vijfhonderd deelnemers van Belgische en Nederlandse kennisinstellingen, bedrijven en uit de publieke sector gelegenheid om kennis uit te wisselen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen op het gebied van groene waterstof, klimaatneutraal bouwen, toekomstgerichte land- en tuinbouw en slimme, duurzame mobiliteit. Het Koninklijk gezelschap bezocht een innovatiemarkt waar Belgisch-Nederlandse samenwerkingsprojecten zich presenteren en woonde een deel van het plenaire programma bij. Koning Filip en Koning Willem-Alexander hielden beiden een korte toespraak. Koning Filip en Koning Willem-Alexander bezochten vervolgens in Ottignies-Louvain-la-Neuve het Aerospacelab dat is gespecialiseerd in satellietdata en satellieten ontwerpt, test en produceert. In speciale pakken waren ze haast onherkenbaar. Ondertussen droegen ook Koningin Máxima en Koningin Mathilde een jurk in dezelfde stijl en lengte. De Pied-de-Poule kwestie uit 2007 zal niet snel meer herhaald worden aangezien de Koninginnen sindsdien contact hebben over hun kleding en ook beseffen dat nóg een keer identiek ergens verschijnen waarschijnlijk weer jarenlange artikelen oplevert.
Máxima en Mathilde bezochten de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo. Jaarlijks verwelkomt de Muziekkapel ongeveer zeventig internationale jonge musici die een programma volgen met lessen, concerten, recitals en samenwerkingen met orkesten en festivals. Koningin Mathilde en Koningin Máxima ontmoetten een aantal musici, woonden optredens bij en kregen een rondleiding. In de orangerie van het Kasteel van Seneffe nam het Koninklijk gezelschap deel aan een themalunch waar Belgische en Nederlandse experts presentaties verzorgden over de aanpak van droogte- en overstromingsrisico’s.
Vanmiddag volgde een bezoek aan BioPark Charleroi, een biotech ecosysteem waar bedrijven en kennisinstellingen onderzoek doen op het gebied van de levenswetenschappen en werken aan oplossingen voor uitdagingen in de gezondheidszorg. Na aankomst in Charleroi wandelde het Koninklijk gezelschap naar het schoolplein van Institut Saint-André. Tijdens de wandeling moest ook een groepsfoto gemaakt worden, maar omdat er veel publiek aanwezig was, die door de Koningsparen zo hier en daar begroet werden, viel het gezelschap uit elkaar. Zich eenmaal bij Koning Filip en Koningin Máxima gevoegd zei hij, wachtend op Koningin Mathilde: “Bijna Full House. O Nee, Full House is drie Koningen en twee Koninginnen.”
Op het schoolplein onthulde het gezelschap samen met leerlingen een stripmuur van de Nederlandse stripkunstenaar Dido Drachman en de Belgische striptekenaar Christian Durieux. Aansluitend volgde het gezelschap met de leerlingen van de school een tekenworkshop. De onthulling van de muurschildering en de stripworkshop vormen het sluitstuk van een cultureel festival waarbij Belgische en Nederlandse kunstenaars samenwerken.
Vanavond bood het Koninklijk Paar als dank voor de gastvrijheid in cultuurhuis Flagey in Brussel een concert aan van strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Máxima besloot haar verjaardagsjurk uit 2011 nogmaals te dragen.

1 opmerking:

  1. Geweldig die jurk tijdens, de contraprestatie nog eens droeg. Het was weer een heel mooi programma vandaag en de beide koninginnen zagen er mooi zomers uit.

    BeantwoordenVerwijderen