Staatsbezoek aan België - I | De Oranjes

dinsdag 20 juni 2023

Staatsbezoek aan België - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag met de Koninklijke trein naar Brussel, België gereisd voor een driedaags staatsbezoek aan het land. Zelfs Manneken Pis is deze dagen gekleed in een (NATAN) oranje pakje. In zijn toespraak sprak de Koning vandaag over K3, waarna er genoten werd van garnalen uit Zeebrugge.
De Koninklijke trein wordt zelden nog gebruikt. De vorige keer was nog niet eens zo heel lang geleden, Koningsdag 2017 en ook voor het staatsbezoek aan België vandaag werd een helikopter, vliegtuig of desnoods auto niet geschikt gevonden. Het staatsbezoek is een bevestiging van de uitstekende betrekkingen tussen de buurlanden, die historisch, maatschappelijk en economisch nauw met elkaar zijn verbonden. Belangrijke gemeenschappelijke thema’s tijdens het bezoek zijn het verbeteren van sociale en fysieke leefbaarheid, het tegengaan van klimaatverandering, het behoud en de bevordering van een veilige samenleving en een duurzame toekomst waarin energie groen en betaalbaar is. Het bezoek draagt bij aan de verdere verdieping van de intensieve samenwerking, waarbij Nederland en België zich inspannen voor een veilige, schone en duurzame toekomst. Tijdens de treinrit had het Koningspaar nog even een rustig moment voor het drukke programma dat op hen wachtte. Op het station van Brussel-Zuid werd het Koninklijk Paar ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. Daarna was er een welkomstceremonie met Koning Filip en Koningin Mathilde bij het Koninklijk Paleis. De volksliederen werden gespeeld en de erewacht geïnspecteerd.
Uiteraard werd ook bij dit staatsbezoek een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en van wie de naam niet bekend is.
Na een lunch op het Koninklijk Paleis bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Federaal Parlement. Het Koninklijk Paar sprak met leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers en met vertegenwoordigers van de Senaat en kreeg aansluitend een rondleiding door het parlementsgebouw. Het Koninklijk Paar ontmoette ook eerste minister Alexander de Croo in de Lambermont, zijn ambtswoning.
Beide Koningsparen werden later vanmiddag door de burgemeester van Brussel, Philippe Close, ontvangen op het stadhuis. Vervolgens wandelde het Koninklijk gezelschap over de Grote Markt waar veel mensen stonden. Met enkele van hen werden zelfs selfies gemaakt. Tot slot werd het publiek nogmaals begroet vanaf het balkon van het stadhuis. 

Vanavond vond op het Kasteel van Laken het staatsbanket plaats. Beide staatshoofden hielden een toespraak. Koning Willem-Alexander sprak over K3, Max verstappen en de samenwerking van de havens Gent – Terneuzen – Vlissingen. Hij sloot de toespraak af in de drie Belgische landtalen: “Nous nous réjouissons énormément. Wir freuen uns darauf. We hebben er goesting in!” Er werd getoost op de vriendschap van beide landen, en ook zeker dat van de Koningsparen die allebei dit jaar tien jaar op de troon zitten. Koningin Máxima had bij het banket ook een ware kroon op haar hoofd: het stuartdiadeem. Het diner bestond uit garnalen uit Zeebrugge, Mechelse koekoek met ganzenlever.. en als dessert een grand cru van chocolade met kersen.

1 opmerking:

  1. Een vol, maar wel een mooi programma en de koninginnen zagen er prachtig uit. Ook in de avond bij het staatsbanket zagen ze er prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen