Koningin Máxima bezoekt eenjarig bestaan MuziekopleidersAkkoord en 25-jarig Trimbos-instituut | De Oranjes

woensdag 6 oktober 2021

Koningin Máxima bezoekt eenjarig bestaan MuziekopleidersAkkoord en 25-jarig Trimbos-instituut

Koningin Máxima was vandaag te vinden in Utrecht. Eerst woonde ze het eenjarig bestaan bij van het MuziekopleidersAkkoord. Het akkoord bevordert de samenwerking tussen pabo's en conservatoria om zo kwalitatief muziekonderwijs te kunnen bieden. Aansluitend bracht de koningin een werkbezoek aan het Trimbos-instituut. Het Trimbos-instituut is het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum.
Als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, woonde Koningin Máxima een bijeenkomst bij ter gelegenheid van één jaar MuziekopleidersAkkoord. Het akkoord bevat een samenwerking voor de lange termijn tussen de pabo’s en conservatoria met als doel muziekonderwijs voor alle kinderen op alle basisscholen in Nederland en het Caribisch gebied. De bijeenkomst vindt plaats in het HKU Conservatorium in Utrecht. Betrokkenen van de opleidingen en uit het onderwijs blikten, in bijzijn van Koningin Máxima, terug op behaalde resultaten van het afgelopen jaar. Zoals de lesfilms gemaakt door studenten van het Conservatorium van Amsterdam waarmee pabostudenten van onder andere Hogeschool InHolland Haarlem basisvaardigheden leren voor keyboard, gitaar en percussie. Daarnaast zijn er afgelopen jaar online coachingstrajecten opgezet door studenten van ArtEZ Conservatorium Zwolle voor pabostudenten van Stenden Hogeschool. Ook was er aandacht voor zaken die nog stroef lopen zoals continue uitwisseling van expertise, het combineren van muziekonderwijs en muziektechnologie zoals elektronische instrumenten, software en opnameapparatuur en lesprogramma’s die niet voldoende op elkaar aansluiten. Het doel van de bijeenkomst, waarbij studenten en kinderen muzikale optredens gaven, is te onderzoeken hoe er de komende jaren nog meer resultaat geboekt kan worden.
Koningin Máxima bedankte alle betrokkenen tijdens het rondetafelgesprek: “Het akkoord is vorig jaar ondertekend, wordt vandaag nogmaals bekrachtigd en volgend jaar komen we weer samen. Dit is echt ongelofelijk, een enorme inspiratie en een droom die voor velen uitkomt. Ga zo door!” Máxima's volgende stop in Utrecht was het Trimbos-instituut. Het Trimbos-instituut is in 1996 opgericht met het samengaan van het Nederlands Centrum Geestelijke Volksgezondheid en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs. Met wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek ontwikkelt en verspreidt het Trimbos-instituut kennis op het gebied van mentale gezondheid en het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Zo zet het instituut zich in voor een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen zo veel mogelijk regie hebben over hun eigen leven. Het kennis- en onderzoeksinstituut bestaat inmiddels uit vijf expertisecentra: Mentale Gezondheid, Zorg & Participatie, Alcohol, Tabak en Drugs. Koningin Máxima sprak met onderzoekers over de trends en ontwikkelingen omtrent mentale gezondheid, psychische aandoeningen en middelengebruik en de wijze waarop het Trimbos-instituut onderzoek doet. Zo kwam bijvoorbeeld het NEMESIS-onderzoek aan bod waarin het voorkomen, ontstaan, verloop en de gevolgen van psychische aandoeningen onder volwassenen wordt gemonitord. Onderzoeken van het Trimbos-instituut worden onder meer gebruikt in beleidsadvisering voor overheden en in de praktijk door zorgprofessionals. Aansluitend sprak Koningin Máxima over sociale factoren in de levensloop die van invloed zijn op de mentale gezondheid. Hierbij kwam ook het Preventieakkoord Mentale Gezondheid en internationaal onderzoek aan bod. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over jongeren en middelengebruik. In dit gesprek werd onder meer ingegaan op de IJslandse aanpak om middelenmisbruik onder jongeren te voorkomen en de studentenmonitor.

1 opmerking:

  1. Een schitterend mooi pak droeg ze bij deze 2 gelegenheden; ook haar kapsel zag er goed verzorgd uit, is wel eens anders.

    BeantwoordenVerwijderen