INTERVIEW PRINSES BEATRIX - 65 JAAR PRINSES BEATRIX SPIERFONDS | De Oranjes

maandag 11 oktober 2021

INTERVIEW PRINSES BEATRIX - 65 JAAR PRINSES BEATRIX SPIERFONDS

Zaterdag was Prinses Beatrix op het terrein van Paleis Soestdijk aanwezig bij de viering van het 65-jarig bestaan van het Prinses Beatrix Fonds. Omroep Max maakte een speciaal programma dat vandaag werd uitgezonden. Uniek is dat Prinses Beatrix zich liet interviewen voor dit programma. Zij vertelt openhartig waarom dit fonds belangrijk voor haar is. Volgens prinses Beatrix is gedegen wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bron van hoop voor mensen met spierziekten. ,,En het is zo wezenlijk dat er iets geboden wordt dat hoop kan brengen” Ook blikte ze terug op het begin van haar periode bij het fonds toen de polio-epidemie uitbrak. ,,Het was vreselijk”, herinnerde Beatrix zich, die op 18-jarige leeftijd beschermvrouwe werd. Het was haar eerste officiële functie. Beatrix vertelde dat een van de eerste dingen die ze deed als beschermvrouwe is dat ze aandacht vroeg voor wetenschappelijk onderzoek. De prinses ging al vrij gauw met een paar onderzoekers van verschillende instellingen in gesprek. ,,De eerste vraag was: kennen jullie elkaar? Want daar moesten we iets aan doen”, aldus Beatrix. Er is volgens haar veel veranderd sinds ze begon als beschermvrouwe 65 jaar geleden. Zo worden er steeds meer behandelingen beschikbaar die de ziektes kunnen stoppen of het verloop ervan kunnen verzachten. ,,Er is hoop en hoop geeft ook weer kracht en nieuwe moed om verder te gaan want er wordt heel veel gevraagd van mensen.” Beatrix had ook nog een persoonlijke boodschap voor spierziektepatiënten en hun families. ,,Geef niet op en wees sterk”, sloot de prinses het gesprek af. 

Na afloop van het interview onthaalde prinses Beatrix de mensen die het Oranjepad hadden afgelegd. Dat is een wandeling van 65 kilometer waarmee deelnemers geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Beatrix maakte bij de finish op Paleis Soestdijk, waar ook het interview plaatsvond, nog een praatje met een aantal wandelaars.

1 opmerking:

  1. Type foutje denk ik, 12 oktober was dinsdag en niet maandag. Mooi interview, ik heb het gisteren ook gezien. De prinses is erg betrokken bij het fonds. Ze zag er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen