Koningin Máxima bezocht NDT tijdens de voorbereidingen van de nieuwe NDT 1-productie ‘mist’. De wereldpremière kon in mei 2020 door de coronacrisis niet doorgaan, maar zal begin mei 2021 alsnog virtueel plaatsvinden. Koningin Máxima sprak met diverse medewerkers van NDT over hun ervaringen tijdens de coronacrisis, de manier waarop zij in deze tijd het hoge niveau vasthouden, hun artistieke visie waarborgen en hun werk tonen. De nieuwe artistiek directeur van NDT, Emily Molnar, leidde Koningin Máxima rond langs een studio waar dansles werd gegeven, de kostuum- en decorateliers en het auditorium, waar de techniek- en productieteams van ‘mist’ aan het decor werkten. Daarnaast was er aandacht voor de wijze waarop livestreaming van de voorstellingen mogelijk wordt gemaakt, welke uitdagingen en voordelen dit met zich meebrengt en hoe medewerkers van NDT zich sinds de coronacrisis speciaal hierop hebben toegelegd. Afsluitend kreeg Koningin Máxima een kort duet te zien en sprak zij met enkele dansers over hun ervaringen om op te treden zonder publiek en over hun verwachtingen voor de toekomst.
dinsdag 16 maart 2021
Koningin Máxima bezoekt Nederlands Dans Theater
Koningin Máxima heeft vanochtend het Nederlands Dans Theater in Den Haag bezocht. Het werkbezoek stond in het teken van de vraag hoe het dansgezelschap zich tijdens de coronapandemie staande houdt en werkt aan behoud van kwaliteit, interessante online programmering en publieksbereik.
Nederlands Dans Theater (NDT) is een internationaal dansgezelschap dat vanuit thuisbasis Den Haag hedendaagse dans maakt. Het gezelschap bestaat uit twee groepen dansers: NDT 1 voor dansers aan de top van hun carrière en NDT 2 voor getalenteerde, jonge professionals. Optredens in binnen- en buitenland zijn vanwege de coronapandemie sinds een jaar niet of nauwelijks meer mogelijk. Hierdoor heeft NDT naar nieuwe wegen gezocht om dans te kunnen tonen en publiek te kunnen bereiken. Filmregistraties en livestreams van dansproducties bleken een uitkomst. De beleving voor zowel de dansers als het publiek is weliswaar een andere, maar er wordt wel een breder en internationaler publiek getrokken met deze online voorstellingen. Verder wordt de tijd die beschikbaar kwam door afgelaste optredens gebruikt om onderzoek te doen en te investeren in de ontwikkeling, creativiteit en inspiratie van de dansers. Choreografen zijn uitgenodigd om met de dansers te werken aan alternatieve projecten buiten de reguliere programmering om. Ook zijn er samenwerkingen ontstaan met andere culturele organisaties en festivals.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten