KONINGSDAG 2019: Amersfoort | De Oranjes

zaterdag 27 april 2019

KONINGSDAG 2019: Amersfoort

De Koning vierde vandaag zijn 52e verjaardag in Amersfoort met zijn gezin, een deel van de Koninklijke familie én vele (on)bekende Nederlanders.



“Met mijn gezin op weg naar Amersfoort. Wij zijn benieuwd naar alle verhalen uit de stad en regio. Iedereen een mooie Koningsdag! – WA."  liet de Koning vanochtend, vergezeld van een foto, via Twitter weten.

Hoewel behalve het Koninklijk gezin ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien en de van Vollenhoven prinsen en prinsessen aanwezig zijn, raken zij letterlijk steeds meer naar de achtergrond.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane staan uiteraard meer in de spotlights en de camera's waren dus ook het meest op hen gericht. Hoe het gezin er qua kleding uitziet is in ieder geval sinds enkele jaren geen 'spannende verrassing' meer; dat verklapt de foto van de Koning al. Koning Willem-Alexander was gekleed in een blauw pak met blauwe stropdas, Koningin Máxima droeg een beige pak met bijpassende hoed. Op het shirt zijn enkele oranje bloemen geborduurd. Prinses Amalia's jurk bestaat uit allerlei gekleurde vierkantjes en is daarmee misschien wel een beetje een knipoog naar Piet Mondriaan, die in 1872 geboren werd in Amersfoort en in het programma ook veelvuldig 'aanwezig' was. Prinses Alexia droeg een rood jurkje van haar favoriete merk, Sandro Paris. Omdat de prinses al enorm op haar moeder lijkt en bovendien ook haar haar opgestoken was, zag ze er bijna net zo uit als de Máxima ten tijde van de bekendmaking van de verloving in 2001.
Na een ontvangst door de burgemeester en de bloemenkinderen, werd de Koning geacht een foto te maken met een ouderwetse fotocamera. Dit was het officiële startsein van Koningsdag. Ene Wudstik, die ook uit Amersfoort komt, zong samen met kinderen een lied dat uit slechts een paar woorden bestond: "Je bent mooi". De familie begon vervolgens aan de wandeling door de stad.
Onderweg werden er vele handen geschud en foto's gemaakt, het liefst voor de toeschouwers natuurlijk - zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is - een selfie. Het fenomeen 'selfie' lijkt ook deze editie van Koningsdag nog niet uitgestorven te zijn. Sterker nog: het gebeurde meer dan ooit tevoren. Ook omhelzingen en kussen waren aan de orde van de dag. Voordeel voor de Oranjes is wel dat ze door deze 'aanraakbaarheid'  blijven stijgen in populariteit.
Zoals eerder gezegd kwam schilder Piet Mondriaan ook aan bod tijdens de route. Zo werd er een lied gespeeld dat verwijst naar Victory Boogie Woogie, waar, mijns inziens met een beetje fantasie dan weer Amalia's jurk naar verwijst. Piet Mondriaan, een van de grondleggers van de (geometrische) abstracte kunst, is in 1872 geboren in Amersfoort. Hij woonde tot zijn achtste in de stad en overleed in 1944 in New York. Amersfoort was van alle markten thuis, want behalve de vele muziek - dansoptredens, kwamen ook wormen, die leven in compost, voor in het programma. Met deze wormen worden moestuinen gevoed. Prinses Laurentien leek er echt interesse in te hebben. Ook de cliniclowns gaven een optreden in een smal steegje. Het hoofdkantoor van de clowns, die al vele kinderen vrolijk maken tijdens hun ziekenhuisbezoek, zit gevestigd in Amersfoort.
Tijdens de route was er ook aandacht voor gesprekken met mensen die een bepaald deel van Amersfoort uitleggen. Aan verschillende tafels werd met mensen gesproken. Zo namen Koning Willem-Alexander en de Prinses van Oranje plaats aan tafel bij een vrouw van 89 die 68 jaar lang zuster was bij de zusters van Onze Lieve Vrouw. Dit terwijl op dat moment skydancers van de Onze Lieve Vrouwetoren via een touw naar beneden kwamen. Eigenlijk had het dansspektakel hoger moeten plaatsvinden, maar er werd gelukkig rekening gehouden met de slechtvalken die bovenin de toren een nest gebouwd hebben. Koningin Máxima zat met Alexia en Ariane aan tafel bij een meisje die sprak over hoe het is om een autistische broer te hebben, hoewel het tegenwoordig juist uniek is  als je níet bestempeld bent als autist, maar dat terzijde.


Uiteraard ontbraken er ook geen sportieve activiteiten. Zo namen Prinses Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Pieter-Christiaan en Prinses Mariléne deel aan een potje basketbal en voetbalden Bernhard en Floris met kinderen. Ondertussen sprak het Koninklijk paar met enkele speelsters van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam. Ze hadden de beker bij zich die Oranje komende zomer hoopt te winnen op het WK in Frankrijk. De beker is voor één dag in Nederland en mocht in Amersfoort worden getoond tijdens Koningsdag. Als ze slim zijn verzinnen ze natuurlijk een heel goede plek om 'm ergens te verstoppen zodat in principe het WK niet meer gespeeld hoeft te worden en Nederland al gewonnen heeft.
Groot onderdeel van Koningsdag deze editie was de zogenoemde 'regioquiz'. Leden van de Koninklijke familie verdeelden zich over de teams van de verschillende dorpen/steden. Er werden allerlei vragen gesteld. Uiteindelijk beleefden Leusden (Prins Pieter-Christiaan), Nijkerk (Prinses Ariane en Prins Floris die beide op 10 april jarig zijn), en Woudenberg (Koning Willem-Alexander) de finale.

Er was enige verwarring toen Ariane, die Nijkerk mocht vertegenwoordigen, tegelijk drukte met Koning Willem-Alexander. Koning Willem-Alexander, die het antwoord al had geroepen zei lachend: "Natuurlijk heb ik al gedrukt". De laatste finalevraag ging nog tussen Nijkerk en Leusden. Bij Prinses Ariane ging er helaas niet op tijd een lichtje branden toen de termen 'geboren in 1880' e.d. opgenoemd werden. Dit ging natuurlijk over Koningin Wilhelmina, naar wie ze vernoemd is. Leusden won de regioquiz met Prins Pieter-Christiaan als Koninklijke vertegenwoordiger.

Op 3/4 van de route staat sinds enkele jaren Dionne Stax van de NOS klaar voor een kort interview met het Koninklijk paar. Dit jaar was ook Amalia erbij. Ondertussen serveerden Prinses Alexia en Prinses Ariane taart aan het publiek. 'Het is één groot feest, één groot wij-gevoel', vertelde de Koning. 'Een prachtig feest, in een prachtige stad'. Ook Koningin Maxima heeft genoten. 'Heel mooi om te zien'. Vooral de humor is haar opgevallen. 'De Cliniclowns, de quiz, het was allemaal erg grappig.' Ook Amalia zei het weer superleuk te vinden om mee te mogen doen. Al vond ze het wel jammer dat ze haar vader bij de quiz niet kon verslaan. "Ik had wel geleerd" aldus de prinses. Tot slot liet de Koning nog weten trots te zijn op 'zijn meisjes' die zo gemakkelijk met alle mensen bezig zijn. RTL had óók nog een interview met Amalia. Daarin was ze opvallend openhartig over haar leven. "Het is af en toe nog onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is." Ze vertelde verder dat ze het af en toe nog best spannend vind.

In een junglegedeelte, natuurlijk verwijzend naar Dierenpark Amersfoort, werd er ook weer een dans opgevoerd. Dit keer door kinderen verkleed als dieren. Aan Prinses Ariane de taak om als een aap aan een touw te slingeren en op die manier over te steken. De prinses aarzelde even, maar stond even later toch veilig aan de overkant.

Langs de Eem vond een niet geprogrammeerd onderdeel plaats. Demonstranten sprongen in het water om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Want, zoals de activisten van Extinction Rebellion Nederland zeggen: "als de zeespiegel stijgt, ligt Amersfoort straks aan zee".

Op het Eemplein, waar het laatste deel van de route plaatsvond, was het het drukst en dat terwijl de familie hier slechts een paar minuten ver weg op een podium stond. Enkele artiesten traden op die al eerder tijdens de route te horen waren geweest. De Koning zei in zijn dankwoord tegen 'deze kei' zich graag te stoten. Hij verwijst naar de 'Keistad', hoe Amersfoort genoemd wordt. Wie het spreekwoord over de ezel en de steen heeft bedacht, is volgens de Koning nog nooit in de Keistad geweest. 'Tegen deze steen wil je je wel heel vaak stoten!'. Hij zei het verder 'ongekend' te vinden om de samenwerking tussen Amersfoort en de acht omliggende gemeenten, die ook over de provinciegrens ging, te zien. "Ik kom hier graag vaak terug. Hartelijk bedankt!". Aansluitend werd het Wilhelmus ingezet en werd er, omdat niemand meer om het fenomeen heen kan, een afsluitende grote selfie gemaakt met de Oranjes en het publiek.
Kijk hier de uitzending terug:

4 opmerkingen:

  1. Mijn Oranjehart is snel geroerd vandaag. Ik krijg kippenvel als ik prinses Amalia hoor en als ik de koninklijke familie het Wilhelmus hoor zingen. Wat een prachtige familie is het toch. Ik ben wel ondersteboven van onze prinsesjes, trots op ze :) Prinses Alexia in rood, geweldig. Prinses Amalia leuk aan het woord. En dan prinses Ariane, stiekem vind ik het nog steeds een schatje. Bedankt Vivian voor dit mooie verslag!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een geweldig leuk en mooi verslag, alsof je er zelf bij hebt gestaan. Een prachtige en stralender mooie dag ondanks de voorspellingen. En wat zagen de prinsesjes er mooi uit. En de koningin geweldig, zoals we toch van haar gewend zijn. Ook de van Vollenhoven prinsessen zagen er goed uit en deden zoals altijd leuk meer. Mijn favoriete van Vollenhoven prinses blijft en zal altijd wel blijven prinses Marilene.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt! Ik heb nog wat screenshots toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen