30 april 1979: Laatste officiële Koninginnedagdefilé op Paleis Soestdijk | De Oranjes

dinsdag 30 april 2019

30 april 1979: Laatste officiële Koninginnedagdefilé op Paleis Soestdijk

Op Koninginnedag 1979 vierde Koningin Juliana haar zeventigste verjaardag. Het was de laatste Koninginnedag die Juliana als Koningin der Nederlanden meemaakte, maar dat wist toen nog niemand. Het was, met gemiddeld negen graden Celsius, ook een van de koudste Koninginnedagen uit de geschiedenis. Kijk hier de (bijna) volledige uitzending terug:
Net als alle voorgaande jaren volgens het traditionele verloop van het defilé op Paleis Soestdijk. Het begon om 09.30 uur met het voorbijtrekken van garderegimenten van grenadiers, jagers en adelborsten. Aanwezig was de gehele koninklijke familie, onder wie prinses Christina die hoogzwanger was van haar zoon Nicolás. Het rechtstreekse televisieverslag van de feestelijkheden werd gepresenteerd door Dick Passchier. Na afloop van het defilé wandelde de koninklijke familie door de voortuin van het paleis waar zich veel gezelschappen hadden opgesteld. Tot slot sprak de koningin vanaf het bordes van het paleis haar grote dankbaarheid uit voor alle blijken van waardering die zij vanwege haar verjaardag had ontvangen. Helaas is dit dankwoord net niet meer op de uitzending hierboven te zien.

Op 31 januari van het daaropvolgende jaar kondigde Koningin Juliana aan te zullen abdiceren op 30 april van dat jaar. Daarmee kwam een einde aan de koninginnedagdefilés die vanaf 1949 het aanzicht van de nationale feestdag hadden bepaald. Koningin Beatrix bepaalde een jaar later wél dat 30 april de dag zou blijven waarop het feest zou worden gevierd. Op 31 mei 1980 vond ter ere van - toen - prinses Juliana nog een laatste defilé plaats bij paleis Soestdijk. Op 30 april 1987 werd, ter ere van het 50-jarig huwelijksfeest van Juliana en Bernhard, ook nog een speciaal defilé georganiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten