30 april 1979: Jos Brink kust Koningin Juliana in 'Alstublieft Majesteit' | De Oranjes

dinsdag 30 april 2019

30 april 1979: Jos Brink kust Koningin Juliana in 'Alstublieft Majesteit'

Veertig jaar geleden, op 30 april 1979, werd ter gelegenheid van Juliana's 70e verjaardag een feestelijk muziekprogramma, getiteld 'Alstublieft Majesteit', opgenomen in het Congresgebouw in Den Haag. Presentator Jos Brink feliciteerde de Koningin, tegen alle regels in, met een zoen. Het fragment werd wereldberoemd.

"Majesteit, we hebben een volle bak. Tweeduizend mensen in huis. Wat fijn dat u een kaartje heeft kunnen krijgen" begint Jos Brink het programma, waarmee hij meteen het ijs gebroken heeft. Vervolgens bied hij de Koningin een grote bos bloemen aan en kust hij haar. Daarna wordt de een na de andere grap met leden van de Koninklijke familie gemaakt, en gaat de presentator spottend protocollair achterwaarts de trappen op.

Het muziekprogramma zelf is helaas online niet terug te kijken. Nederlandse artiesten zongen en speelden speciaal geschreven werken waarvan de auteursrechten werden afgestaan voor het Nationaal geschenk aan de Koningin ten behoeve van het 'Jaar van het Kind'. De muzikale optredens werden verzorgd door onder meer George Baker, Lenny Kuhr, Boudewijn de Groot, Maggie MacNeal en Thijs van Leer. Alle liedjes hebben betrekking op 'kinderen'.

Tot slot zingt een koor van duizend kinderen 'Juliana' en het Wilhelmus. Dit fragment is wel te bekijken:

2 opmerkingen:

  1. Geweldig leuk en mooi om dit weer eens terug te zien. Ik kreeg toen tranen in mij ogen en nu weer. Fantastisch dat je al deze herinneringen ophaalt en deelt met ons.

    BeantwoordenVerwijderen