30 april 2009: Aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn | De Oranjes

dinsdag 30 april 2019

30 april 2009: Aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn

Tien jaar geleden moest Koninginnedag een bijzondere editie worden. De dag zou in het teken staan van Juliana's 100e geboortedag en daarom zou er ook een defilé bij Paleis het Loo gehouden worden. Zo ver kwam het niet. Tijdens een rijtoer per open bus reed een auto in op het publiek, met acht doden tot gevolg.



De aanslag vond plaats rond 11.50 uur. Ongeveer op het moment dat de open bus van de Loolaan de Zwolseweg op draaide, met de bedoeling om vervolgens langs het monument De Naald de oprijlaan van het paleis op te gaan, kwam met grote snelheid vanuit zuidwestelijke richting een personenauto aanrijden. De auto, een zwarte Suzuki Swift, reed over de Jachtlaan in de richting van de Zwolseweg, ramde afscheidingen, schepte op het kruispunt Jachtlaan-Loolaan 17 mensen uit het publiek en reed vlak langs honderden toeschouwers, en kwam daarna tot stilstand tegen De Naald. De open bus waarmee de koninklijke familie werd vervoerd reed op dat moment juist langs dat punt, zo'n vijftien meter verderop aan de andere kant van de weg, waardoor zij mede getuige waren van de aanslag en zeer geschokt toekeken. Direct na het incident reed de bus door naar Paleis Het Loo, waar de koninklijke familie in veiligheid werd gebracht. De rest van de middag verbleven zij op Kasteel Het Oude Loo.

Aan het eind van de middag hield Koningin Beatrix een korte toespraak:

 "Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt. Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren op televisie, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben. Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Mijn familie, ik, maar ik denk ook allen in het land, leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden en met allen die door dit ongeluk diep geraakt zijn."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten