Programma Koningsdag 2018 in Groningen | De Oranjes

maandag 12 maart 2018

Programma Koningsdag 2018 in Groningen

Vandaag is het programma voor Koningsdag, dat dit jaar gevierd wordt in Groningen, bekendgemaakt.

De twee uur durende wandeling van de Koninklijke familie ziet er als volgt uit:


- Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas ontvangen de koninklijke familie bij de poort van de Prinsenhof.

- Na een openingsact presenteren de kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Rosalyn Martina ‘hun’ Groningen aan de koning. Jong Gronings talent neemt op het Martinikerkhof deel aan allerlei workshops op het gebied van cultuur, sport, innovatie en techniek. Zo volgen jonge voetballers uit de Stad en regio een training van de in Groningen opgegroeide bondscoach Ronald Koeman en duiken andere kinderen de techniek in met o.a. 3D-printers, robots en drones. Richting de Martinikerk schilderen jonge creatievelingen werken van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg na.

- In de Martinikerk maken de Oranjes kennis met de kunst en cultuur die Groningen rijk is. De Koninklijke familie beleeft Groningen hier door de ogen van Ola Mafaalani, toneelregisseur en voormalig directeur van het Noord Nederlands Toneel. In de Martinikerk kunnen ze genieten van het Noord Nederlands Orkest en een korte dansvoorstelling van Club Guy & Roni. Het geheel vindt plaats tegen het decor van een groot kunstwerk van David LaChapelle uit het Groninger Museum. Bij vertrek speelt het Groninger Klokkenluiders Gilde op het carillon van de Martinitoren.

- Op de Grote Markt belicht de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, de aardbevingsproblematiek in Groningen. De Koninklijke familie ontmoet hier enkele gedupeerden. Maar er wordt ook naar de toekomst gekeken. Denise Kasova, algemeen directeur van de Noordelijke Innovation Board, presenteert diverse jonge, innovatieve bedrijven die vooruitlopen op het gebied van duurzaamheid en de transitie naar nieuwe vormen van energie.

- Op het Waagplein laat ‘Roege Boy’ Marcel Nijhof de Koninklijke familie kennismaken met ‘zijn’ Groningen. Hier ontmoet de Koninklijke familie sociaal en betrokken Groningers. Er worden diverse maatschappelijk betrokken initiatieven gepresenteerd door middel van een catwalkshow en een  samengesteld koor als muzikale ondersteuning. Ook worden hier de Groningers die dit jaar een lintje hebben gekregen in het zonnetje gezet. Brownies en DownieS zorgt voor lekkernijen. Onderweg van het Waagplein naar het Broerplein loopt de Koninklijke familie door een straat vol dansende Groningers én bands uit de levendige Groningse popcultuur.

- Aan het begin van de Broerstraat maken de Oranjes kennis met Topsport Groningen. Studenten met een A-status zullen zich presenteren in een interactieve sportsetting. Op het Broerplein laat Lieke Knip, lid van het Algemeen Bestuur van de KEI-week, ‘haar’ Groningen zien aan de Koninklijke familie. Dit doet zij door samen met een grote, gevarieerde groep studenten op de trappen van het Academiegebouw het decor voor een mini-college te vormen. Na het mini-college vervolgt de Koninklijke familie de route om kennis te maken met het andere aspect van studerend Groningen: het studentenleven. Zij worden toegezongen door het grootste studentenkoor van Groningen, begeleid door de Bedumer accordeonist Gertie Bruin. Gezamenlijk laten zij het lied “Het gras van het Noorderplantsoen” horen.

- In de Stoeldraaierstraat laat de in Usquert opgegroeide internetondernemer Ben Woldring ‘zijn’ Groningen aan de koninklijke familie zien. Zij krijgen doorkijkjes naar de regio waar jonge en innovatieve bedrijven zich vestigen, maar waar ook grote internationale bedrijven neerstrijken. Een regio vol kansen op het gebied van innovatie, recreatie en ontwikkeling.

- Het bezoek van de Koninklijke familie eindigt op de Vismarkt met een optreden van singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen. Onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse Groningse gastartiesten, waaronder zangeres Izaline Calister, speelt hij ‘Mien Grunneger stad.’Het Koninklijk deel van het programma wordt vervolgens in Groningse stijl afgesloten met een eigenzinnige slotact. Nadat het Wilhelmus heeft geklonken, verlaat de Koninklijke familie Groningen.

3 opmerkingen:

  1. Op zich een leuk programma; we zullen zien en kijk er al naar uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben heel benieuwd hoe de dag er daadwerkelijk uit zal komen te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wees u zelf en maak er een gezellig ge dagvan☺dag

    BeantwoordenVerwijderen