Officieel bezoek Koning Abdullah en Koningin Rania van Jordanië | De Oranjes

woensdag 21 maart 2018

Officieel bezoek Koning Abdullah en Koningin Rania van Jordanië

Het staatsbezoek van november ging niet door, en het bezoek van Koning Abdullah en Koningin Rania van gisteren en vandaag werd slechts 'officieel' genoemd, maar leek toch veel op een staatsbezoek.Na de welkomstceremonie op Paleis Noordeinde bezochten Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Koning Abdullah en Koningin Rania World Class Students in het Haagse theater Diligentia.
Koning Abdullah II hield een toespraak en ging in gesprek met studenten van World Class The Hague. Dit initiatief van de gemeente Den Haag is gericht op het versterken van de betrekkingen tussen de stad van vrede en recht en haar studenten. Koningin Máxima en Koningin Rania bezochten het Gemeentemuseum Den Haag. Zij kregen een rondleiding langs werken van Piet Mondriaan, één van de oprichters van de innovatieve en abstracte kunststroming De Stijl. In de Wonderkamers van het museum, een interactieve en educatieve kunstbeleving voor jong en oud, zagen ze vervolgens hoe middelbare scholieren enkele opdrachten uitvoeren. Drie van deze wonderkamers met kunst, verhalen, spel en entertainment zijn gewijd aan Mondriaan & De Stijl. 
Koning Willem-Alexander en Koning Abdullah II woonden een rondetafelgesprek bij over contraterrorisme. Ze spraken met deskundigen uit de Nederlandse veiligheidsketen waaronder NCTV en de politie. Na afloop van het gesprek werd een overeenkomst getekend als onderdeel van een intensievere samenwerking op het gebied van contraterrorisme tussen Jordanië en Nederland. De eerste dag van het bezoek werd afgesloten met een diner op Paleis Noordeinde, waarbij ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prins Constantijn aanschoven.
De tweede dag van het bezoek startte met een bezoek van Koning Abdullah II aan het parlement, waar hij gesprekken voerde met voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en enkele leden van parlementaire commissies. Aansluitend werd Koning Abdullah II ontvangen door minister-president Rutte. Ondertussen bezochten Máxima en Rania de Techniek & ICT campus van ROC Mondriaan in Den Haag. Het bezoek staat in het teken van het duale karakter van het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland en hoe deze combinatie van leren en werken de kansen op de arbeidsmarkt kan verhogen. Na een delegatiebespreking volgde de officiële lunch met de minister-president, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Koningin Rania. Doel van de regeringslunch was onder meer de Jordaanse delegatie te laten kennismaken met Nederlandse innovatieve oplossingen vanuit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen met het oog op Jordaanse uitdagingen op de terreinen water, voedsel en energie.

Na de lunch vertrokken Koning Willem-Alexander en Koning Abdullah II naar VNO-NCW voor een business round table met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Jordaanse bedrijfsleven.   Koning Abdullah II bezocht tot slot het Joint Inspection Centre Schiphol (JIC) op Amsterdam Airport Schiphol. In het JIC voeren verschillende handhavers en inspectiediensten samen controles aan luchtvracht uit. Tijdens het bezoek werd getoond hoe luchtvracht, dankzij deze samenwerking tussen publieke en private partijen, snel en veilig afgehandeld kan worden.

2 opmerkingen:

  1. En mooi bezoek, wat zagen de beide koninginnen er prachtig uit tijdens de eerste dag. Die gele jurk stond Maxima erg mooi en ook Beatrix zag er heel mooi uit. En wat verwoorde de koning zijn toespraak mooi, dat de banden tussen beide landen goed waren en dat dit te danken was aan hun ouders. Erg mooi verwoord.

    De tweede dag vond ik de jurk en het pakje van de beide Koninginnen niet zo geslaagd, maar wat ze deden tijdens hun bezoek aan de Techniek campus wat betreft leren en werken was weer wel erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een superleuke gele jurk!!
    Mooie foto van de beide koninginnen!

    BeantwoordenVerwijderen