Willem-Alexander in 1973 | De Oranjes

dinsdag 7 november 2017

Willem-Alexander in 1973

In 1973 werd Willem-Alexander zes jaar en was hij conducteur, orkestlid, fotograaf, indiaan en visser..
Foto: Bert Verhoeff/AnefoDe wintersportvakantie in Lech was traditiegetrouw het eerste moment van het jaar dat de prins in beeld verscheen. Met de trein arriveerde het gezin in Lech. Willem-Alexander en z'n broertje Friso hadden allebei een conducteurspet van de NS op.
Foto: Rob Mieremet/Anefo
Willem-Alexander werd in 1973 zes jaar, en kreeg behalve veel speelgoed van zijn ouders, ook een speciale serenade. Het Tamboer Trompetten Corps Prins Willem-Alexander van het voormalige veteranenlegioen uit Delft kwam op 27 april speciaal naar kasteel Drakensteyn om de jarige prins te verrassen. Na de serenade kreeg Willem-Alexander zelfs een trommel cadeau en mocht hij meespelen met het naar hem vernoemde corps.
Foto's: Prins Claus
Later die dag kwam ook schilder Karel van Veen langs om een portretschilderij te overhandigen. Er zijn enkele fotografen aanwezig om de overhandiging te fotograferen dus besluit de prins hen na te doen en ook enkele andere gekke bekken te trekken.
Foto: Bert Verhoeff/Anefo

Een groot contrast met de serieuze Willem-Alexander van het schilderij. Omdat hij de houdingen van de fotografen nadoet, besluit een fotograaf even z'n Nikon camera aan de prins uit te lenen zodat hij échte foto's kon maken. Dit keer mocht hij de camera overigens niet houden. Een paar dagen later, op Koninginnedag, was de prins uiteraard weer present op het bordes van Paleis Soestdijk. Samen met zijn neefjes pakt hij boeketten aan om ze vervolgens te rangschikken op de trappen. In de tuin van het paleis is ook de cast van de tv-serie Bartje aanwezig, inclusief geit. Het is maar de vraag of Willem-Alexander deze serie gekend heeft, want in het interview t.g.v. zijn 50e verjaardag zei hij dat er geen tv gekeken werd op Drakensteyn.
Foto: Nationaal Archief
In de zomer van '73 kreeg Prins Willem-Alexander tijdens de fotosessie opnieuw de kans om een camera van een fotograaf te gebruiken. "Goed, alles staat erop, ook papa zijn voeten. Lachen!" roept de prins nadat hij met de camera een foto van zijn ouders en broertjes maakt. Tijdens de vakantie werd er weer veel gezwommen (met zwemvest), gevist en gezeild. Ook verkleedden de prinsen zich als indianen, en er was natuurlijk aandacht voor de baby's; nichtje Margarita en neefje Jaime.
Foto: Nationaal Archief
Thuis op Drakensteyn speelt de prins ook veel in de reusachtige tuin. Prinses Beatrix en Prins Claus worden echter wel een beetje moe van het klappertjespistool van de prins. Een Marechaussee kreeg op een dag het pistool van de prins overhandigt. "Dit moet ik van mama en papa aan u geven. Ze vinden het niet leuk als ik schiet" aldus Willem-Alexander. In september vierde Koningin Juliana haar zilveren regeringsjubileum. Er waren diverse feestelijkheden, zoals een rijtoer in een open koets. Alle kleinkinderen van Juliana en Bernhard mochten mee in de koets. Willem-Alexander zat vooraan met neefje Maurits. Aansluitend was er een zwaaimoment op het balkon van Paleis het Lange Voorhout.
Foto: Rob Mieremet/Anefo
Twee maanden later woonden Prinses Beatrix, Prins Claus en hun zonen de opening bij van kinderboerderij 'De Vrije Teugel' in Soest. Er waren diverse activiteiten die door Prins Willem-Alexander allemaal werden uitgeprobeerd zoals het rijden op een versierde bakfiets en boetseren.

Foto's: Nationaal Archief
Het jaarlijkse kerstfeest met het personeel van Paleis Soestdijk werd dit jaar weer in het Dorpshuis in Uddel georganiseerd. Na een kopje chocolademelk, kreeg Willem-Alexander van de Urker vissers een echte visserspet. Met een conducteurspet van de NS, een trommel van het veteranenlegioen, zo nu en dan een fotocamera, een indianenpak en een visserspet kon hij in '73 (en vast nog lang daarna) veel verschillende rollen spelen.
Foto's: RVD

3 opmerkingen:

  1. wat leuk en mooi ..... bedankt.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om zulke foto's terug te zien. Die toveren een brede lach op je gezicht ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel erg genoten van deze blog. De kleine prins kon genoeg rollen spelen.

    BeantwoordenVerwijderen