Koninklijk paar bij opening Nationaal Monument MH17 | De Oranjes

maandag 17 juli 2017

Koninklijk paar bij opening Nationaal Monument MH17

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vanmiddag bij de onthulling van het Nationaal Monument MH17.


Het is vandaag precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten boven Oekraïne. Het monument is een initiatief van de nabestaanden van de slachtoffers. Het bestaat uit een groen bomenlint en een gedenkteken. In het herinneringsbos hebben alle 298 slachtoffers een eigen boom gekregen met een naamplaat. Het gedenkteken staat in het midden van het bos en heeft de vorm van een oog dat opkijkt. In de iris zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd. Het bomenlint is uitgevoerd door landschapsarchitect Robbert de Koning.
Tijdens de bijeenkomst waren er korte toespraken, een gedicht, muziek en er was een minuut stilte. Ook werden de 298 namen voorgelezen.
Aansluitend openden de Koning en Koningin, samen met 17 kinderen uit Vijfhuizen, met zonnebloemen in hun hand, het defilé langs het monument. Daarna bezocht het Koninklijk paar het herinneringsbos. Tot slot waren er ontmoetingen met de nabestaanden en betrokkenen.

3 opmerkingen:

  1. Een mooie herdenking voor de nabestaande, die hun dierbaren op een zo'n gruwelijke manier moesten verliezen. Heel veel sterkte, want dit blijft en hopende dat de daders hiervoor snel gestraft mogen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft zo'n tragische geschiedenis, dit monument is het minst wat er gedaan kan worden voor de nabestaanden. Ik vind de zonnebloemen prachtig, wij hebben ze ook in de tuin. Mooi dat het koningspaar zo betrokken is.

    BeantwoordenVerwijderen