11 juli 1967: Koningin Juliana en Prins Bernhard bezoeken Waddeneilanden - II | De Oranjes

dinsdag 11 juli 2017

11 juli 1967: Koningin Juliana en Prins Bernhard bezoeken Waddeneilanden - II

Op de tweede dag van hun bezoek aan enkele Waddeneilanden werd het bezoek aan Terschelling vervolgt, en stapte de prins aan boord van een reddingsboot bij Ameland.
Foto: Nationaal ArchiefJuliana en Bernhard bezochten in de ochtend het bejaardentehuis 'Avondrood' en vertrokken vervolgens per bus naar de Boschplaat. Daar stapten ze op de fiets om het natuurgebied extra goed te beleven. Ze maakten een tussenstop in de duinen, waar een ontmoeting was met vogelwachters en twee jonge zeehondjes. De Koningin en de prins gingen op hun knieën om de zeehondjes te aaien.


De fietsfoto's van Juliana zijn tot op de dag van vandaag 'beroemd'. Ze werden, en worden in menig tijdschrift en krant afgebeeld. Juliana werd ook wel de "fietsende monarchie" genoemd, vaak begeleid met één van deze foto's. Ook als men schrijft dat ze zo gewoon was, komen de foto's vaak tevoorschijn.


Op Ameland keek Koningin Juliana 's middags toe hoe een reddingsboot over het strand te water wordt gelaten. Het is op dat moment de enige reddingsboot in Nederland die nog door paarden wordt getrokken. Ook Prins Bernhard is aan boord. Na afloop van het tochtje wordt de prins, door een bemanningslid, aan land gedragen. Ook deze gebeurtenis leverde beroemde foto's op. Jaren later, in 2013, ontving Prinses Beatrix tijdens haar bezoek aan Ameland één van de foto's waarop haar vader staat afgebeeld op de rug van de heer de Jong.


Foto's: Nationaal Archief

Ook op Ameland werd het bejaardencentrum bezocht en er was een tocht langs het ruilverkavelingsgebied bij Ballum. Na een rit over het strand kreeg het Koninklijk paar tot slot op de Burgemeester Walda School een Amelandfilm aangeboden.

5 opmerkingen:

 1. Dit is voor mij allemaal nieuw, dus leuk :) Zeker die schattige zeehondjes <3 en geinig dat die foto's zo'n speciale betekenis kregen. Ik ken de koningin op de fiets wel ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele mooie reportage, die ik al wel kende, maar ja ik ben dan ook al wat ouder als de rest, maar niettemin met veel plezier gelezen.

  Tevens wil ik alle lezers een hele fijne vakantie toewensen en vooral een ontspannen vakantie en ook jij Vivian, het is rustig en laten we hopen dat het rustig blijft tijdens de vakantie, zodat jij het ook wat minder druk hebt.

  Achter de schermen zul jij altijd wel blijven werken aan de site en wie weet zien we het volgende deel van Juliana wel weer. En ja, jouw Royaltybrieven mogen ook wel weer terugkomen. Die zijn altijd leuk om te lezen.

  Maar goed, geniet ook van de vakantie en we zien wel wat voor verassingen je voor ons in petto hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt en fijne vakantie! Helemaal rustig zal het op deze website nooit zijn, maar dat blijkt vanzelf :)

   Verwijderen
  2. Als ik je antwoord lees, hebben we nog wat in petto, ik wacht gewoon af, maar benieuwd ben ik wel.

   Verwijderen
  3. Oh nee dat eigenlijk niet. Dus verwacht er niet te veel van ;) Gewoon af en toe een artikeltje, maar dat weet ik nu nog niet.

   Verwijderen