10 JULI 1584: WILLEM VAN ORANJE VERMOORD | De Oranjes

vrijdag 10 juli 2009

10 JULI 1584: WILLEM VAN ORANJE VERMOORD

Vandaag is het 425 jaar geleden dat Willem van Oranje vermoord werd. Maar nog steeds is er geen ‘rust’ over deze moord. Deze week verscheen in het nieuws dat onderzoekers – die de moord op Willem van Oranje bestuderen- het lichaam van de prins willen opmeten, dat houdt in dat het lichaam van Willem van Oranje uit de grafkelder gehaald moet worden. Op 25 juli 1572 kwam Willem van Oranje naar Delft omdat Delft één van de veiligste steden nog was wegens de goede omringende stadsmuren en poorten om de stad. Willem van Oranje mocht met zijn familie in het Sint-Agathaklooster (tegenwoordig Prinsenhof genoemd) wonen, daar woonden eigenlijk nonnen maar die werden naar de zuidvleugel van het klooster gestuurd. Filips II was zo boos op Willem van Oranje dat hij degene die de prins zou vermoorden 25.000 goudstukken beloofde. Er werden dan ook wat aanslagen op Willem gepleegd, die overleefde hij gelukkig. 

Maar op een dag meldde zich een man aan de poort van het huis van Willem van Oranje. Hij zei: 'Ik ben François Guyon, een protestant uit het katholieke Frankrijk. Ik moest vluchten uit Frankrijk omdat ik protestants ben. Ik kom hier mijn diensten aan de prins van Oranje aanbieden.' De man was in werkelijkheid Balthasar Gerards, een katholieke Fransman. Hij wilde het vertrouwen van de prins van Oranje winnen om zo dichtbij hem te komen en hem dan te vermoorden. Willem van Oranje kon de hulp van de Fransman goed gebruiken en vroeg hem een aantal brieven naar Frankrijk te brengen. Willem van Oranje gaf de man geld om kleding te kopen voor de reis, maar in plaats van kleding kocht Balthasar Gerards twee pistolen. Balthasar zei tegen de prins dat hij alleen nog een paspoort nodig had voor de reis, in werkelijkheid was dit een truc om de prins dichtbij hem te hebben, zodat Balthasar hem kon vermoorden. Maar omdat de prins op dat moment net aan tafel zou gaan, zei hij dat Balthasar na zijn middagmaaltijd terug moest komen. Balthasar wachtte diezelfde middag in de hal en verstopte zich achter de middelste pilaar, recht tegenover de deur van de eetzaal. Toen Willem van Oranje na het eten de trap opliep naar zijn werkkamer, sprong Balthasar naar voren, riep de prins en vuurde drie kogels op hem af. Twee van de drie kogels doorboorden zijn lichaam. Voordat de Vader des Vaderlands bezweek kon hij nog net uitroepen: “O God heb medelijden met mij en met mijn arme volk.”Zo vermoordde Balthasar Gerards op 10 juli 1584 de prins van Oranje in zijn woonhuis in Delft. Het lichaam werd gebalsemd en begraven in de Nieuwe Kerk in Delft, omdat Breda (waar het familiegraf was) bezet was door de Spanjaarden.


Na de moord op de prins van Oranje was de oorlog nog lang niet afgelopen. Meer daarover lees je in het themadeel ‘Oranjes in de 80-jarige oorlog’: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/2009/06/oranjes-in-de-8.html

10 opmerkingen:

 1. Ik wist niet dat de kogelgaten nog in de muur zitten! Mooi dat ze dat zo bewaren, wel indrukwekkend hoor. Als je dat in het echt ziet krijg ik altijd kippenvel bij het idee dat op de plek waar ik sta iemand dood geschoten is.
  “O God heb medelijden met mij en met mijn arme volk.” Mooi...
  Mooie log Vivian, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooie log!Idd erg indrukwekkend dat de kogelgaten nog altijd te zien zijn in die muur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie log! best leuk om te lezen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, weer zo een informatieve log !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi, informatieve, interresante log! Erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geef dat gemeente raadslid groot gelijk . Geen grafschennis in Delft

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laura Kuiper-Couvert4 januari 2010 om 18:36

  Weet iemand wanneer de uitslag van het moordonderzoek naar Prins Willem van Oranje naar buiten wordt gebracht?
  Laura Kuiper-Couvert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. André de Hooge10 maart 2010 om 13:38

  Ik als geschiedenisfreak heb hier menigmaal over gelezen; verschillende boeken!!!
  Ergens vind ik dit klinkklare onzin!!! Filips II had Willem van Oranje in 1580 in de ban gedaan (vogelvrijverklaard; iedereen mag je doden en wordt er zelfs vet voor beloond). Wat gebeurt er dus???
  Personen (Jean Jaurequy, Balthasar Gerards) die hier "geestelijk gevoelig" voor zijn (en op geld belust) stappen erop af met de wetenschap: "we sterven of we zijn rijk".
  Het verloop:
  Jean Jaurequy probeerde het in 1582, hij schoot op de prins en deze laatste raakte ernstig gewond aan zijn kaak (de kogel doorboorde de kaak van de prins). Jean Jaurequy werd ter plaatse afgeslacht door de lijfwachten van de prins en hierna zelfs nog gevierendeeld!!!
  Balthasar Gerards (eigenlijk Gerard) kwam onder valse voorwendselen in nabijheid van Willem van Oranje. De 2 pistolen had hij notabene van een lijfwacht van de prins gekocht daar hij het smoesje ophing dat hij een eind moest reizen en de wegen nogal onveilig waren (allerlei gespuis).
  Op het fatale moment op 10 juli 1584 te Delft schoot Balthasar Gerards een aantal malen op Willem van Oranje; 1 van de kogels doorboorde Willem van Oranje en boorde zich vervolgens in de muur!!! Dit kogelgat zit er nog steeds; sinds 1584 is dat dus een aardig lange tijd!!!
  Waarom ik een heronderzoek ergens klinkklare onzin vindt???
  Er IS destijds grondig onderzoek gepleegd; Willem van Oranje heeft een soort van autopsie ondergaan en nog van dat soort dingen!! Pas NA grondig onderzoek is dit afgesloten!!!

  BeantwoordenVerwijderen