Thema: Kinderen van Irene, deel 1: Prins Carlos | De Oranjes

zaterdag 16 augustus 2008

Thema: Kinderen van Irene, deel 1: Prins Carlos

De ouders van prins Carlos, prins Carel Hugo van Bourbon Parma en Prinses Irene zijn op 29 april 1964 getrouwd in Rome. Carlos krijgt later nog 2 zussen , Margarita en Maria Carolina en 1 broer prins Jaime.


Carlos jn. kondigde zich op een spectaculaire manier aan. Prinses Irene woonde, na de verbanning van haar man Carel Hugo uit Spanje, alleen in Madrid. Ze vertegenwoordigde er haar man, die zich in Frankrijk had gevestigd. Eens in de veertien dagen maakte ze per auto de rit over de grens. Zeven uur heen en zeven uur terug. Tijdens zo’n tocht werd ze onwel en liet zich in een ziekenhuis opnemen. Daar bleek dat ze in verwachting was.


De naderende geboorte, die is gepland voor eind januari 1970, veranderde erg veel in het leven van prinses Irene. Het jaar dat ze in Madrid had gewoond was zwaar geweest. Constant stond er politie voor de deur. Haar telefoon werd afgeluisterd en als ze zich op straat begaf, werd ze gevolgd. Vanwege haar zwangerschap gaf ze dat onvrije bestaan op en samen vonden ze een flat in Parijs en vestigden daar het hoofdkwartier van de Carlistische Partij. De prinses liet tijdens haar zwangerschap de politieke idealen van haar man wat rusten. “Ik wilde wel”, vertelde ze aan vrienden, “maar het was erg moeilijk voor me. Al ik over politiek zou praten, dwaalden mijn gedachten steeds vaker af naar het kind dat binnen in mij groeide”.


Na het nieuws dat Prinses Irene moeder zou worden, brak in Nederland de discussie los rond de nationaliteit van het kind. Frans, Spaans. Wel stond vast dat prinses Irene wilde dat haar kind in Nederland geboren zou worden. Ze komt ook regelmatig voor controle naar het Nijmeegse Radboudziekenhuis, waar zij op 27 januari 1970 het leven schenkt aan een gezonde zoon. Irene en Carlos zijn dolgelukkig. 3 dagen later geeft een trotse vader zijn zoon aan in het stadhuis van Nijmegen. Zijn naam is voor velen geen verassing meer: Carlos Xavier Bernando. Carlos naar zijn eigen vader, Xavier naar grootvader Xavier van Bourbon Parma en Bernando is Spaans voor Bernhard en daarmee wordt zij grootvader van moederszijde benoemd.


Baby Carlos: Klik


De prinses krijgt dagelijks bezoek van haar ouders en zussen en kan na een week het ziekenhuis verlaten en gaat dan naar Paleis Soestdijk. Het kleine prinsje kreeg de Nederlandse en de Franse Nationaliteit en daar kwam later de Spaanse Nationaliteit ook nog bij. Na een week verlaten moeder en zoon het ziekenhuis, afgehaald door de vader en zij gaan naar Paleis Soestdijk, waar zij nog enige tijd logeren voordat zij weer teruggaan naar het Franse Lignieres waar zij ondertussen een huis hebben gekocht.


De kleine Carlos wordt gedoopt in de kapel van het kasteel van Lignieres op 10 februari 1970 door kardinaal La Febre. Koningin Juliana, Prins Bernhard, Prinses Beatrix, prins Claus en Pieter van Vollenhoven reizen af voor de plechtigheid in Frankrijk. Koningin Juliana is peetmoeder en Grootvader Xavier is peetvader voor de kleine Carlos die er tijdens de doop nog 2 namen bij kreeg namelijk Sixtus (vernoemd naar de broer van Prins Carel Hugo) en Maria.


De verhoudingen tussen de 2 familiehoofden is nooit hartelijk geweest en de doop van hun kleinzoon brengt daar ook geen verandering in. Integendeel, de doop wordt voor de Koninklijke familie een pijnlijke aangelegenheid. In de kapel krijgt de Koningin een plaats pal voor de Carlistische vaandels. En weer wordt de koningin gebruikt voor publiciteitsdoeleinden. Direct na de plechtigheid gaan de Oranjes terug naar Nederland.


Carlos wordt officieel aangeduid met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carlos de Bourbon de Parme, maar in het dagelijks gebruik wordt hij kortweg Prins Carlos genoemd. Bij de geboorte van prinses Irene kreeg Juliana van Bernhard in 1939 een zilveren hoefijzertje met briljantjes. Dat juweel krijgt de prinses cadeau bij de doop van haar eerste kind, prins Carlos. Het wordt bij de doopplechtigheid opgespeld op de doopjurk. Gevoel voor traditie is zowel prins Bernhard als zijn dochter Irene niet vreemd. Meer dan Juliana hechten ze aan vormen, die hun wortels in het verleden hebben.


Foto's doop Carlos: Klik


3 maanden oud en mee op wintersport , Frankrijk april 1970, samen met het gezin van zus Margriet en het Koninklijk Paar: Klik


Het jonge gezin in Lignieres mei 1970: Klik


Prins Carlos brengt zijn jeugd door in Nederland, Spanje, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Hij is 11 jaar als zijn ouders besluiten te gaan scheiden. Hij brengt dan ook wat jaren door op Paleis Soestdijk bij zijn opa en oma.


Hij krijgt in 1972 een broertje en een zusje Margarita en Jaime en in 1974 nog een zusje Maria Carolina. Klik


Thuis wordt er Spaans gesproken, buitenshuis Frans en bij Oma in Holland, Nederlands. Kortom: Internationale kinderen die al jong drie talen beheersen. Prins Carlos bezoekt ’n Lagere school in Parijs. In de vakanties is prins Carlos graag bij zijn oom en tante op kasteel Drakensteyn. Hij werd opgenomen in het gezin en ook ging hij graag met hen op vakantie.


Carlos op o.a. Koninginnedag en vakanties: Klik


Een jaar later is het huwelijk voorbij en op 26 mei 1981 wordt de echtscheiding uitgesproken. De kinderen gaan met hun moeder naar Soestdijk en vader prins Carel Hugo blijft in Spanje en verhuist later naar de Verenigde Staten. Prins Carel Hugo koopt een kasteel in Oostenrijk en wel in Pucheim, (een plaatsje tussen Salzburg en Linz) waar zijn kinderen bij regelmaat komen logeren. Zoon Carlos logeert ook vaak bij zijn vader in de Verenigde Staten. Als 16 jarige jongen gaat hij in 1986 naar een internaat en wel de Internationale school te Eerde bij Ommen. Hierna volgt hij een militaire opleiding in Spanje. Prins Carlos studeerde na zijn militaire opleiding politieke wetenschappen aan de Wesleyan University in Boston en demografie en filosofie aan de Cambridge University. Hierna studie te Cambridge waar hij promoveert in de Filosofie en Geschiedenis.


Hierna begon hij met werken bij de ABN AMRO in Amsterdam waar hij zich voornamelijk bezig hield met de voorbereiding van de invoering van de Euro. De prins heeft een tijd in Brussel gewerkt als public affairs consultant bij EPPA (European Public Policy Advisors). Anno 2007 houdt hij zich bezig met het projecten op het raakvlak van duurzaamheid en het bedrijfsleven.


Prinses Irene koopt in 1991 een fraai landhuis genaamd Marienhove in Wijk bij Duurstede en gaat dan met haar 4 kinderen daar wonen.


September 1996: Prins Carel Hugo brengt met zijn 3 kinderen een officieel bezoek aan hun stamland Parma. Ook zijn zusters Marie Therese en Marie des Neiges maken deze reis mee. (thema over de familieleden van prins Carel Hugo volgt nog t.z.t.) Prins Carel Hugo rondde de opleiding van zijn 4 kinderen af door hen als Leden van het Hertogelijke Huis Bourbon Parma tijdens een officieel bezoek kennis te laten maken met Parma en Piancenza, de Noord Italiaanse vroegere Hertogdommen van zijn voorouders. Bovendien verleende hij ieder van hen daar, als hoofd van zijn huis, een historische titel.


Thumbnailtitel_prins_van_piancenza 1september: Bezoek aan het paleis Pilotta in Parma, waar ze o.a. de schilderijencollectie bekeken en in de bibliotheek opende prins Charles Hugo d.m.v. een lint door te knippen de tentoonstelling ”De Bourbon Parma’s”. ’s-Middags was de familie in gezelschap van afstammelingen van leden van vroegere hofhouding van Parma in de Madonna della Steccata voor een bijzondere plechtigheid, waarbij de 4 kinderen elk een aparte titel kreeg. Zo krijgt prins Carlos als oudste de titel Prins van Piancenza


Avond: ontvangst voor autoriteiten en vertegenwoordigers in Paleis Pilotta.

2 september: Bezoeken aan Piancenza en Sala

3 september: Bezoeken aan Bardi en Colorno


Hoewel hij de titel prins draagt komt hij niet in de lijn van troonopvolgers voor in Nederland. Omdat zijn moeder in 1964 geen toestemming heeft gevraagd aan het parlement voor haar huwelijk en zich bovendien in het geheim tot het katholicisme heeft bekeerd, kan Carlos geen aanspraak maken op de troon. Wel vervult hij met regelmaat representatieve taken. Zo is hij in 2003 bij de installatie van de Prins Claus Leerstoel, samen met zijn tante Koningin Beatrix en prinses Maxima. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke Familie is hij vaak aanwezig. Zo is hij bij het huwelijk van zijn neef Constantijn in 2001 een van de leden van het bruidspersoneel.


Vaak wordt gezegd dat Anna van Lippe Biesterfeld van Vollenhoven het eerste achterkleinkind is van wijlen Koningin Juliana en wijlen prins Bernhard, maar dat is helemaal niet juist. Prins Carlos zoontje, ook Carlos (Hugo Roderick Sybren Klynstra) genaamd, werd op 20 januari 1997 geboren uit een relatie met Brigitte Klynstra. Alleen erkende de prins zijn zoontje niet.

Carlos jr.: Klik voor een foto


Klik hier voor meer gratis...


Carlos met z'n moeder stappen uit de boot op weg naar het verjaardagsfeest van Beatrix en Margriet , begin dit jaar in Carré, Amsterdam (Foto met dank aan 'K)

(Met dank aan Anja van der Steen)

6 opmerkingen:

 1. Leuke log en ook hele leuke fotos!!
  Raad het royalkind deel 7 is online, ik hoop dat je mee wilt doen! Alvast bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuke en mooie informatieve log!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuke log! Wil je bij mij links, ik vraag dit omdat ik alle links verwijderd heb.
  Als je bij mij links wil stuur dan een email naar: koningshuizenoveral@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk,,! Hier hoor je niet zoveel van,! Leuke log!

  BeantwoordenVerwijderen