Oranje nieuws- 15 augustus 2007 | De Oranjes

woensdag 15 augustus 2007

Oranje nieuws- 15 augustus 2007

Willem-Alexander waarschuwt wereldleiders om water
Wereldleiders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor goede watervoorzieningen. Dat zei kroonprins Willem-Alexander woensdag tijdens de Wereld Water Week in het Zweedse Stockholm. De jaarlijkse Wereld Water Week is voor de watersector de belangrijkste conferentie en duurt tot en met zaterdag.. Diverse experts, beleidsmakers en besluitvormers discussiëren tot zaterdag over de wereldwijde waterproblematiek en oplossingen daarvoor. Het thema dit jaar is het streven naar 'duurzaamheid in een veranderende wereld'. Ook zaken als klimaatverandering en het aanleggen van rioleringen in arme gebieden staan op de agenda.
Dit jaar is uitgeroepen tot het Internationale Jaar voor Sanitaire Voorzieningen. Willem-Alexander sprak de hoop uit dat door dit thema het besef onder het grote publiek groeit dat er iets moet gebeuren. De problemen met het gebrek aan schoon water zijn een hoofdoorzaak van menselijk lijden en ook een zware last voor het milieu, stelde de kroonprins. Willem-Alexander werd eind vorig jaar benoemd tot voorzitter van de United Nations Secretary General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB). Deze adviesgroep adviseert secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon over praktische maatregelen om de millenniumdoelen voor water en sanitaire voorzieningen te halen.
Prince_of_orange_2groot_2   De UNSGAB stelt zichzelf ten doel om in 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te halveren. De kroonprins benadrukte in zijn speech de redenen waarom de waterproblematiek bovenaan de internationale agenda moet staan. Volgens hem sterft elke vijftien seconden een kind als gevolg van diarree en hebben wereldwijd 2,6 miljard mensen geen goede rioleringsvoorzieningen. "Als we in dit tempo doorgaan, halen we onze doelstelling pas in 2026. In Afrika hebben we nog eens honderd jaar nodig", zei de prins. Willem-Alexander sprak de hoop uit dat na de besprekingen woensdag de deelnemende landen het eens kunnen worden over een plan van aanpak. Hij blijft nog tot donderdag in Stockholm.


Klik hier om de toespraak van de prins te lezen (in het Engels)

2 opmerkingen:

 1. mooie foto en dat bericht bij ook leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om is te lezen!
  De foto's zijn érg leuk!
  Wij zijn er ook weer van een vakantie weekje in Apeldoorn. Morgen loggen we daar wel over.
  Tot logs en reageerse!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen