TROONSWISSELING DENEMARKEN | De Oranjes

zondag 14 januari 2024

TROONSWISSELING DENEMARKEN

De Koninklijke sfeer zit er meteen goed in zo aan het begin van het nieuwe jaar. In Denemarken ondertekende Koningin Margrethe II, precies 52 jaar nadat ze zelf als Koningin aantrad, de abdicatieverklaring waardoor haar oudste zoon nu officieel Koning Frederik X is.
Op Paleis Christiansborg was achter gesloten deuren een vergadering van de Raad van State georganiseerd. Tijdens dit korte moment ondertekende Koningin Margrethe de abdicatiepapieren. Hierna stond ze vrijwel meteen op en liep weg. Koning Frederik nam vervolgens plaats op haar stoel om zijn handtekening te zetten. Tien minuten na dit moment werden de beelden pas de wereld ingestuurd. Frederik X is het nieuwe staatshoofd van zowel Denemarken als Groenland en de Faeröer-eilanden en daar was op het moment zelf alleen zijn gezin getuige van. Koningin Margrethe keerde direct huiswaarts en verscheen niet meer in beeld. Koning Frederik X verscheen zeer geëmotioneerd rond 15.00 uur op het balkon van Paleis Christiansborg. Hij gaf een toespraak. Over zijn moeder zei hij: "Ze zal altijd herinnerd worden als een buitengewone koningin." Over zijn eigen koningschap sprak Frederik de hoop uit dat hij een koning wordt die kan verbinden. "Het is een taak die ik met trots, respect en vreugde op mij heb genomen."
Ook zijn vrouw, sinds vandaag Koningin Mary, en kinderen Christian, Isabella, Vincent en Josephine verschenen op het balkon. Er volgde zelfs een balkonkus van het nieuwe Koningspaar.
Per koets ging het nieuwe Koningspaar door de straten van Kopenhagen van Paleis Christiansborg naar Paleis Amalienborg, de kinderen volgden in een Rolls Royce.
Ook bij Paleis Amalienborg betrad het gezin het balkon om de mensen daar toe te juichen en ook hier volgde nóg een kus tussen de Koning en Koningin.
De dag werd afgesloten met het overdragen van de Koninklijke vaandels en vuurwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten