Koningin Máxima bezoekt WEF in Davos | De Oranjes

donderdag 18 januari 2024

Koningin Máxima bezoekt WEF in Davos

Koningin Máxima bezocht de afgelopen dagen het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos. Zij deed dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het thema van het WEF dit jaar is Rebuilding Trust. Koningin Máxima voerde bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen, de private sector en internationale ontwikkelingsorganisaties over de voortgang van digitale financiële diensten. De belangrijkste thema’s van het bezoek zijn het belang van digitale financiële diensten en digitale inclusie om met name mensen in achterstandsposities betere kansen te geven op economische ontwikkeling en financiële gezondheid. Het gaat vooral om lage inkomensgroepen, vrouwen, kleine ondernemingen en kleine boerenbedrijven. Koningin Máxima is dit jaar vijftien jaar UNSGSA. Wereldwijd heeft nu 76% van de volwassenen minimaal een (digitale) bankrekening (Global Findex 2021). Mensen hoeven niet meer dagen te reizen naar het dichtstbijzijnde bankkantoor en uren in de rij te staan voor hun salaris of het betalen van rekeningen. Met een bankrekening wordt ook een financiële historie opgebouwd waarmee andere financiële diensten zoals verzekeringen en leningen beter toegankelijk worden. 

Woensdag was Koningin Máxima samen met Mastercard gastvrouw van de lunchbijeenkomst Financial Health: Key to empowerment and sustainable development. Financiële producten en diensten die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruikers kunnen bijdragen aan financiële gezondheid. Bijvoorbeeld automatisch sparen van een klein bedrag om een buffer op te bouwen, verzekeringen op maat en betaalbare leningen voor een investering in een bedrijf of studie. 

Vandaag sprak Koningin Máxima bij het WEF evenement Comparing notes on Financial Inclusion. Ook hier sond maatwerk in financiële diensten centraal, zodat mensen zich kunnen beschermen tegen financiële tegenvallers en kunnen bouwen aan hun toekomst. Fintech maakt steeds meer innovaties mogelijk. Koningin Máxima is als UNSGSA lid van de Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems van het WEF. Daarnaast is zij sinds 2021 lid van de Edison Alliance. Dit initiatief van het WEF richt zich op het bevorderen van digitale inclusie op de thema’s gezondheidszorg, financiële diensten en onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten