LIVE: TROONSWISSELING DENEMARKEN | De Oranjes

zondag 14 januari 2024

LIVE: TROONSWISSELING DENEMARKEN

Volg vanmiddag via deze livestream het historische moment in Denemarken: Koningin Margrethe treedt af en Koning Frederik X wordt ingehuldigd. 
Klik op de foto om naar de livestream te gaan. 


Het programma in grote lijnen: 

Om 13.35 uur vertrekken kroonprins Frederik en kroonprinses Mary samen met prins Christian vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg in Kopenhagen. 

Twee minuten later, om 13.37 uur, rijdt koningin Margarethe in een gouden bruiloftskoets vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg. Hierbij wordt ze begeleid door de Gardehusarregimentet, de cavalerie-eenheid van het Koninklijk Deens leger. 

Om 14.00 uur arriveren koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en hun zoon Prins Christian bij de Raad van State bij paleis Christianborg. Daar zal koningin Margrethe haar handtekening zetten onder een abdicatieverklaring. Vanaf dat moment is Frederik officieel koning van Denemarken. 

Om 14.15 uur vertrekt koningin Margarethe van paleis Christiansborg. De koningin rijdt weer terug naar haar woonpaleis op Amalienborg. 

14.30 uur Het nieuwe koningspaar, koning Frederik en koningin Mary, houdt een receptie voor genodigden. 

15.00 uur Op het balkon roept Deense minister-president de troonsbestijging van de koning en koningin uit. Vervolgens geeft koning Frederik een speech aan het volk. 

15.10 uur Na de uitroep op het balkon worden er drie keer 27 saluutschoten afgevuurd. De koninklijke vaandels bij het woonpaleis van koningin Margrethe worden weggehaald en overgebracht naar het woonpaleis van het nieuwe koningspaar. Daar worden ze aan het einde van de middag gehesen. 

De koning en koningin vertrekken om 15.30 uur in een koets van paleis Christiansborg naar paleis Amalienborg. Hierbij wordt het koninklijk paar begeleid door het Guard Hussar regiment te paard.

17.00 uur De koninklijke vaandels worden overgedragen van het woonpaleis van koningin Margrethe naar het paleis van Frederik VIII, de plek op Amalienborg waar koning Frederik en koningin Mary wonen.

2 opmerkingen:

  1. Het was en is een sobere, korte maar mooie troonswisseling

    BeantwoordenVerwijderen