Prinses van Oranje binnengeleid in Raad van State | De Oranjes

woensdag 8 december 2021

Prinses van Oranje binnengeleid in Raad van State

De Prinses van Oranje werd vanmiddag binnengeleid in de Raad van State door Koning Willem-Alexander, voorzitter van de Raad van State. Ook Koningin Máxima was hierbij aanwezig. 
De buitengewone vergadering vond plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Artikel 74 van de Grondwet bepaalt dat de Prinses ‘van rechtswege’ vanaf haar achttiende verjaardag zitting heeft in de Raad van State. De Raad van State is een Hoog College van Staat en telt zeventig staatsraden. De Raad is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Deze taken worden door twee afzonderlijke afdelingen uitgevoerd: de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak. De Prinses van Oranje krijgt als beoogd troonopvolger vanaf haar achttiende verjaardag, dus sinds gisteren, 'van rechtswege' zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Dit is zo geregeld in de Grondwet. De beoogd troonopvolger kan zich zo voorbereiden op haar toekomstige taak als Koning door onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen.
De Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de Raad van State. Dat is een ceremoniële functie, want de dagelijkse leiding ligt bij de vicepresident. Koningin Máxima heeft sinds oktober 2004 zitting in de Raad en in de Afdeling advisering. De Prinses van Oranje mag nu, net als Koningin Máxima, deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering. In de praktijk hebben zij geen inhoudelijke betrokkenheid. Ook hebben zij geen stemrecht. 

Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de buitengewone vergadering plaats in Paleis Kneuterdijk en niet in de Volle Raadzaal van de Raad van State aan het Binnenhof.
Koning Willem-Alexander, Prinses Amalia en de vicepresident Thom de Graaf hielden een toespraak. Willem-Alexander sprak zijn dochter direct toe."Gisteren vierden wij je 18e verjaardag. Onze Grondwet bepaalt dat je na het bereiken van die leeftijd zitting hebt in deze raad. Dat gaat automatisch. Maar het is geen automatisme", aldus de koning. Willem-Alexander refereerde ook aan zijn eigen ervaringen met de raad, volgens hem een "fascinerende en veelkleurige leerschool" die zijn horizon heeft verbreed en waaraan hij warme herinneringen heeft. "Het is een persoonlijke verbinding die je de kans geeft om meer inzicht te krijgen in de vraagstukken die belangrijk zijn voor de toekomst van ons land."
De installatie is in de Grondwet vastgelegd. „We zijn dankbaar dat u onze dochter op deze hartelijke manier verwelkomt”, sprak de koning in een toespraak tegen de vertegenwoordigers van de Raad. „Het doet mijn vrouw en mij groot plezier in uw midden te zijn, samen met onze oudste dochter. Met trots begeleiden wij haar bij haar intrede in deze Raad, die zo’n belangrijke functie vervult in onze democratische rechtsstaat”, sprak Willem-Alexander. Amalia mag in de Raad de komende jaren vergaderingen bijwonen en deelnemen aan discussies over wetgeving, ter voorbereiding op haar koningschap. Ze heeft er geen stemrecht. „Het is een eer om hier door u ontvangen te worden”, begon Amalia haar toespraak in een persoonlijk woord aan haar vader. „Ik zeg hier vol overtuiging de woorden van mijn grootmoeder uit 1956 na: nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal, bewust van mijn verantwoordelijkheid, trachten een goede leerling te zijn.” „Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, ’van rechtswege zitting in de Raad van State’. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik”, begon Amalia, die echter ook beseft dat het „ook morgen” kan zijn.
Hoewel de prinses nu al welkom is, zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat ze regelmatig langskomt. Amalia heeft aangegeven dat ze de komende jaren eerst wil gaan studeren, voordat ze zich volledig stort op de aanloop naar de troon. „Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter”, ging Amalia verder. 

Bekijk hier de toespraak: In een persmoment na afloop benadrukte Amalia dat ze net als Beatrix en Willem-Alexander een persoonlijke invulling wil geven aan het koningschap. Ze vermeldde de ’dienstbaarheid en toewijding’ van haar oma en vader. „ Dat is ook iets wat ik mee ga nemen en mijn persoonlijke invulling aan wil geven.” Wat die invulling precies zal zijn, dat weet Amalia nog niet echt. „Er is geen school waar je leert om koningin te worden. Zoals voor een bakker of een advocaat. Je moet naar het verleden kijken maar ook naar het nu”, aldus de prinses. Ze hoopt dat het koningschap nog op zich laat wachten en Willem-Alexander het nog een hele tijd blijft doen. „Hè pap?”, hield ze haar lachende vader voor. „Ik ga vooral studeren nu. Veel vrienden maken En veel ervaringen opdoen”, aldus de prinses. „Er staat een hoop voor mij vast.” En dan, als de plicht roept? „Ik hoop op een dag misschien een goede koningin te worden.” Prinses Amalia vond vandaag "een enorm spannende dag". "Het is een nieuwe fase, dat besef ik", zei de 18-jarige kroonprinses op een persconferentie nadat ze officieel was 'binnengeleid' in de Raad van State. "En die ziet er net iets anders uit dan die van mijn leeftijdsgenoten. Maar dat wisten we al achttien jaar, dat dat zou gebeuren." 

Om de gelegenheid te markeren plantte de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

Het persgesprek:

2 opmerkingen:

  1. Wat een krachtige en mooie toespraak hield de prinses van Oranje vol zelfvertrouwen en ook mooi dat ze haar vader voorzitter noemde voor een keer en dat ze ook de woorden van grootmoeder gebruikte.
    Ze was mooi gekleed en kwam volwassen over en ook tijdens het persmoment , waar ze erg zenuwachtig voor was, logisch, gaat er maar aanstaan voor de 1e keer, ging erg goed en gaf niet te veel prijs van haar prive leven.






    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die toespraak deed ze zo goed! Ze kwam heel zelfverzekerd en krachtig over! Knap ook dat ze die persconferentie heeft gedaan. Lijkt me echt heel eng, je kunt dat toch minder voorbereiden. Mooi overzicht heb je gemaakt Vivian!

    BeantwoordenVerwijderen