Paleis Soestdijk decor intocht Sinterklaas | De Oranjes

zaterdag 14 november 2020

Paleis Soestdijk decor intocht Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas moest vanwege de coronamaatregelen aangepast worden. Sinterklaas werkt dit jaar, zoals hij zelf zegt 'vanuit huis' en dat huis bleek Paleis Soestdijk te zijn dat vandaag werd omgedoopt tot 'Grote Pietenhuis'. Geheel in de stijl van Koningin Juliana vond er daar weer een defilé plaats. 


Dat Paleis Soestdijk toch weer even het decor was van een defilé kwam als een grote verrassing. Dat er zoveel gelijkenissen waren maakte het extra leuk. Waar vroeger Koningin Juliana en Prins Bernhard met hun kinderen en kleinkinderen stonden, stond nu Sinterklaas met zijn pieten op het bordes. Kinderen uit diverse Nederlandse gemeentes waren samen met hun burgemeester naar de paleistuin gekomen om tekeningen op de trappen te leggen en typische lekkernijen uit die streek te overhandigen aan de Sint. Uiteraard kon de 1,5 meter maatregel op deze manier goed nageleefd worden. Stroopwafels, kaas, Haagse Hopjes, Zeeuwse babbelaars; alle traktaties die Juliana vroeger cadeau kreeg kwamen voorbij. Ook de - mede dankzij de sketch van Wim Sonneveld - bekende 'krentenmik' ontbrak niet. 
Het defilé bestond verder uit een carnavalswagen, een draaiorgel, een dansgroep en zelfs klederdrachten waren vertegenwoordigd. Een zwarte Piet fietste door het paleis, en het paard 'ozosnel' bemestte de voortuin; Koningin Juliana zou er van genoten hebben. Mocht Koning Willem-Alexander volgend jaar weer niet naar Maastricht af kunnen reizen voor de viering van Koningsdag, dan is hij misschien nu op een idee gebracht om ook het defilé weer nieuw leven in te blazen.1 opmerking:

  1. Ik heb er een gedeelte van gezien, maar erg leuk en mooi dat het paleis het decor was. En wat mij betreft mag Koninginnedag best weer met een defile zijn vanuit Soestdijk, als is het om de 3 of 4 jaar. Leuke blogje heb je er van gemaakty.

    BeantwoordenVerwijderen