Koning Willem-Alexander bezoekt luchthaven Schiphol en opent radar- en trainingsgebouw Polaris | De Oranjes

vrijdag 4 september 2020

Koning Willem-Alexander bezoekt luchthaven Schiphol en opent radar- en trainingsgebouw Polaris

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan Schiphol. Het bezoek vond plaats in het kader van de impact van de coronacrisis op de luchthaven en de medewerkers.Aansluitend opende de Koning het nieuwe radar- en trainingsgebouw Polaris van Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost.
 
Foto: Paul Tolenaar/Luchtverkeersleiding Nederland

Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn werkbezoek met verschillende medewerkers die op Schiphol werkzaam zijn gesproken over hoe zij de afgelopen periode hebben ervaren en welke verwachtingen zij voor de toekomst hebben. Zo sprak hij onder andere met een taxichauffeur over de afname van het aantal ritten en de hygiënemaatregelen die zijn genomen om het taxivervoer door te kunnen laten gaan. De Koning sprak ook met een beveiligingsmedewerker en een medewerker van de bagageafhandeling over hoe hun werk veranderd is door COVID-19. Tijdens een gesprek met medewerkers in ondersteunende functies, zoals schoonmakers en medewerkers die in de terminal reizigers begeleiden, is gesproken over de maatregelen die zijn genomen om veilig op Schiphol te kunnen werken. Tot slot sprak de Koning met een cateringmedewerker en medewerkers die de afhandeling van vliegtuigen en vracht verzorgen, over hoe zij hun werk de afgelopen maanden hebben ervaren. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben grote impact op de luchtvaartsector en daarmee ook op de luchthaven Schiphol. Voor 2020 verwacht Schiphol een aanzienlijke afname in aantallen passagiers en vluchten. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn onzeker en hangen af van de ontwikkelingen in het kader van COVID-19 en het gedrag van passagiers en bedrijven. Om veilig en verantwoord te kunnen blijven reizen, heeft Schiphol maatregelen genomen op het gebied van onder andere veiligheid, hygiëne en informatievoorziening aan passagiers. 

Na het bezoek in het kader van de coronacrisis, opende de Koning het nieuwe radar- en trainingsgebouw Polaris van Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost. Polaris beschikt onder meer over een 3D torensimulator waarin een 360 graden projectie kan worden gemaakt met uitzicht vanuit elke militaire en civiele verkeerstoren in Nederland. In de operationele zaal staan zo’n 100 radarunits die gebruikt worden voor trainingsdoeleinden en voor luchtverkeersleiding. Na de officiële opening in de operationele zaal, kreeg de Koning een rondleiding. Hij bracht een bezoek aan de torensimulator en maakte kennis met de verschillende aspecten van de training van luchtverkeersleiders. Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met betrokkenen over ontwikkelingen op het gebied van luchtverkeersleiding.

Foto's: Paul Tolenaar/Luchtverkeersleiding Nederland

1 opmerking:

  1. Mooi verslagje en leuke foto's, zoal we van Vivian gewend zijn.

    BeantwoordenVerwijderen