Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Zuidoost Friesland | De Oranjes

donderdag 17 september 2020

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Zuidoost Friesland

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan Zuidoost Friesland. Het bezoek stond in het teken van de toekomst van de provincie Friesland, met de nadruk op duurzaamheid, de landbouwsector en de Fryske taal en cultuur.
'Zuidoost-Fryslân', ook wel ‘het andere Friesland’ genoemd, kenmerkt zich door gemeenschapszin (mienskip), landbouw en een rijk geschakeerd natuurlandschap. De streek heeft echter ook te maken met ontwikkelingen als krimp, vergrijzing en klimaatverandering. Hierdoor staat de leefbaarheid van het gebied onder druk. Dit jaar is een Regio Deal gesloten tussen het Rijk en verschillende partijen in de regio om de brede welvaart en het toekomstperspectief van bewoners en bedrijven in de streek te verbeteren. Het streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân begon op het Ecomunitypark in Oosterwolde. Op dit bedrijventerrein ligt de focus op balans tussen economie en ecologie. Het Koninklijk paar bekeek het park per fiets.
Het Koninklijk Paar bezocht ECOstyle, producent van duurzame bestrijdingsmiddelen, en het Biosintrum, waar bijvoorbeeld onderzoek wordt gedaan naar bodemgezondheid. Deze organisaties zetten zich onder andere in voor duurzaam ondernemen en kennisuitwisseling. Het Koninklijk Paar bezoekt duurzame kaasboerderij Kaasboerderij de Deelen, gelegen in het gelijknamige natuurgebied. Ongeveer 240 koeien produceren dagelijks 6000 liter melk, waarvan 75% voor de eigen kaasproductie van het bedrijf wordt gebruikt.
Na een rondleiding door de melkveehouderij en de kaasmakerij, ging het Koninklijk Paar in gesprek met jonge agrariërs over de toekomst van de landbouw in Fryslân en de uitdagingen waar de nieuwe generatie in deze sector voor staat.
Fries (Frysk) is een officiële taal. Het is een verplicht vak in het basisonderwijs en een keuzevak in het middelbaaronderwijs in de provincie Fryslân. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn bij een deel van een les Frysk van havo/vwo-4-leerlingen van OSG Singelland in Drachten.
Het Koninklijk Paar sluit het streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân af met een vaartocht langs skûtsjes op het startschip Zevenwolden. Skûtsjesilen is het wedstrijdzeilen met historische vrachtzeilschepen, dat onlangs is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) organiseert sinds 75 jaar jaarlijkse zeilwedstrijden op de Friese wateren. Tijdens de vaartocht wordt gesproken over de betekenis van skûtsjesilen in Zuidoost-Fryslân.

1 opmerking:

  1. Wat een stralende, mooie dag was het voor dit mooie streekbezoek en dit leverde leuke plaatjes op.
    Zowel het fietsen als de kaas aansnijden, maar ook de Friese taal, die best moeilijk is om te leren.

    BeantwoordenVerwijderen