PRINSJESDAG 2020 | De Oranjes

dinsdag 15 september 2020

PRINSJESDAG 2020

Prinsjesdag 2020 gaat de geschiedenis in als de 'anders dan anders Prinsjesdag'. Dit komt door de maatregelen rondom het coronavirus. Er was geen rijtoer, geen balkonscène en ook de Troonrede werd niet in de Ridderzaal voorgelezen. Zelfs de jurk van Koningin Máxima was niet nieuw.
Prinsjesdag is normaal gesproken een dag die met veel rituelen gepaard gaat, maar dit jaar niet. Het aantal genodigden in de Grote Kerk was beperkt tot zo'n 270 mensen. De leden van de Eerste en Tweede Kamer vertrokken vanaf het Binnenhof met bussen naar de kerk. Rond de kerk was alles afgeschermd om op die manier ook het publiek geen kans te geven zich tot één groep samen te vormen om alsnog met velen de aankomst van het gezelschap te aanschouwen. Bij Paleis Noordeinde arriveerden dit keer geen rijtuigen met paarden, maar auto's met politie-escortes. Ondanks de oproep thuis te blijven stond er bij het paleis toch publiek. Zonder enkel ceremonieel stapten Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien in de auto's. In eerste instantie leek de jurk van Máxima nieuw, maar het is een van oorsprong geler exemplaar die ze tijdens de ontvangst van het Jordaanse Koningspaar in 2018 droeg. De jurk heeft vorig jaar een okergeel verfbad gekregen met dit (nieuwe) resultaat.
In de kerk stonden de rode stoelen van de leden van de Eerste en Tweede Kamer ver van elkaar opgesteld, en ook is er de afgelopen tijd gewerkt om de twee troonzetels uit de Ridderzaal met hetzelfde decor te verhuizen richting de kerk, zodat het alles bij elkaar toch 'net echt' lijkt en een toekomstige generatie in eerste instantie zal denken dat in 2020 Prinsjesdag ook gewoon in de Ridderzaal plaatsvond.
Rond 13.20 uur arriveerde het Koninklijk gezelschap na de korte autorit bij de kerk. "Door het coronavirus werd dit voorjaar ineens anders dan anders'', aldus de Koning. Hij bedankt de mensen in de zorg en anderen die keihard hebben gewerkt om de coronacrisis het hoofd te bieden.  ,,Corona raakt ons allemaal'', ging hij verder. ,,Voor alle gevoelens van eenzaamheid en verlies, moet ruimte zijn in de samenleving.'' Toch gebeurt er ook veel goeds, benadrukt de Koning. ,,Het blijft bijzonder hoe Nederlanders er voor elkaar zijn als de nood aan de man komt.'' Hij prijst ook de veerkracht van de ondernemers, leraren die online les gaven. ,,Nederland heeft laten zien saamhorig, verantwoordelijk en flexibel te zijn.'' De Koning waarschuwt dat we economisch zwaar geraakt worden door de coronacrisis. ,,Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden. Maar alle recente cijfers en ramingen zijn ongekend in vredestijd.'' We moeten rekening houden met een 'zware economische terugslag'. 
Het Nederlandse regering gaat niet bezuinigen, maar investeren voor 'baanbehoud, goede voorzieningen en een schoner land'. ,,Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar.'' De terugslag zal ook doorwerken in de overheidsfinanciën, aldus de Koning. De Nederlandse economie en overheidsfinanciën zijn 'veerkrachtig' en hebben de eerste klap van de coronacrisis kunnen opvangen.
De Koning stond ook stil bij discriminatie in Nederland. ,,Een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is dat in ons land iemands huidskleur of naam nog te vaak bepalend is voor zijn of haar kansen. Dat is onaanvaardbaar'', aldus de Koning.  ,,Het maatschappelijk debat hierover schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling. Bestaande verschillen overbruggen begint bij de bereidheid naar elkaar te luisteren.'' De Koning benadrukte hoe belangrijk vertrouwen in de regering is. ,,De overheid moet naast mensen staan, niet tegenover mensen. Daarom is het zo belangrijk dat de inwoners van Groningen die door de aardbevingen zijn getroffen zo snel mogelijk kunnen rekenen op herstel van de geleden schade en versterking van hun huizen, en is de regering er alles aan gelegen de gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire snel te compenseren.''
De Koning sneed ook een belangrijk punt aan: het kabinet belooft huurverlaging voor mensen met een laag inkomen.  ,,De vraag naar woningen blijft groot. Onder regie van het Rijk wordt de woningbouw versneld. Starters hoeven de komende vijf jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. De regering stelt voor de huur te verlagen voor mensen met een laag inkomen in een dure corporatiewoning'', aldus de Koning.  Koning Willem-Alexander sluit de troonrede af met de coronacrisis. ,,De coronacrisis stelt ons ernstig op de proef in alles wat van waarde is: gezondheid, werk, familie en vriendschappen. En we realiseren ons: juist nu wordt gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid gevraagd.'' ,,Onze belangrijkste zekerheid is dat Nederland economisch, sociaal en mentaal steeds veerkracht toont. De opdracht in het parlementaire jaar dat vandaag begint, is over deze crisis heen de toekomst te blijven zien en te blijven werken aan perspectief voor alle generaties.'' Direct na het voorlezen van de Troonrede, liepen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien de kerk uit om direct per auto weer richting Paleis Noordeinde te vertrekken. Via de achterzijde konden ze ongezien het paleis weer binnen, waarna er géén balkonscène volgde.

1 opmerking:

  1. Sombere beelden, de jurk vond ik voor Prinsjesdag niet mooi, maar voor deze sombere dag zonder ceremonieel ging het wel met de jurk.
    De kleding van Prinses Laurentien vond ik goed bij haar passen.
    En verder ja, we zijn er nog niet met de corona en de economie.

    BeantwoordenVerwijderen