18 juni 1980: Koningin Beatrix en Prins Claus bezoeken Zeeland | De Oranjes

donderdag 18 juni 2020

18 juni 1980: Koningin Beatrix en Prins Claus bezoeken Zeeland

40 jaar geleden, op 18 juni 1980, was Zeeland aan de beurt in de reeks kennismakingsbezoeken die de pas toegetreden Koningin Beatrix en Prins Claus aan de provincies brachten. Middelburg vormde het decor voor het bezoek waarbij vooral veel versnaperingen - bolussen, mosselen, garnalen, babbelaars en ijs - genuttigd werden.
Foto: Rob Bogaerts/Nationaal ArchiefRond half tien arriveerden Koningin Beatrix en Prins Claus in een open auto op de Groenmarkt. Kort daarvoor was de helikopter geland op het sportveld. Begeleid door drie sjezen en zes ringrijders reed de stoet door de Middelburgse binnenstad. Langs de Nieuwe Kerk, de Lange Delft en het Damplein werd er gestopt bij het Zeeuws Instituut voor Kunstzinnige Vorming, waar tal van cursisten gereed stonden om een demonstratie (tekenen, schilderen, ballet, beeldhouwen en boetseren) te geven aan het Koninklijk paar.
Foto: Rob Bogaerts/Nationaal Archief

Per rijtuig vervolgden Koningin Beatrix en Prins Claus hun bezoek aan Middelburg. Vele mensen stonden langs de route (Londense Kaai, Segeerstraat, Lange Delft, Markt, Lange Noordstraat en Bachtensteene) om een glimp van het Koninklijk paar op te vangen. De Koningin kreeg veel bloemen en andere geschenken van het publiek.
Foto: Rob Bogaerts/Nationaal Archief
Na een kort bezoek aan de ambtswoning van de commissaris van de Koningin, volgde het hoogtepunt van het bezoek op het Abdijplein. Zo presenteerde volksdansgroep Walacra zich. Tijdens de rondgang aten Beatrix en Claus met veel genoegen een bolus, mosselen, babbelaars en garnalen. Bij een Arnemuids kraampje werd gedemonstreerd hoe de garnalen (hornet) gepeld worden. "Heerlijk die garnalen" aldus de Koningin met volle mond en in haar hand nog een hoeveelheid die ze daarna tot zich nam. Haar vet geworden handen smeerde ze gewoon aan haar jurk af. Ondertussen verdiepte Prins Claus zich in een demonstratie van het vervaardigen van visnetten en waagde hij zich aan het boogschieten. De harmonie 'Veere's Genoegen' zorgde samen met de volksdansgroep voor een muzikale omlijsting.
De heer van Splunder uit Oost-Souburg bood de Koningin een zelfgemaakt Zeeuws mes aan met daarop de inscriptie '1980'. Symbolisch betaalde de Koningin het mes met één cent. Verder wandelden de Koningin en prins langs de vele andere kraampjes zoals van de provinciale VVV, de landbouw, 'Zeeland helpt Rwanda', de Zeeuwse Vrouwenraad en Staatsbosbeheer. Er waren ook ontmoetingen met kinderen van verschillende basisscholen, en de burgemeester van Goes bood de Koningin een speciaal mosselbestek aan. Rond half twee namen Koningin Beatrix en Prins Claus een ijsje uit een uit 1907 daterende ijswagen. Onder de klanken van een draaiorgel die het Zeeuwse volkslied speelde, vertrokken Koningin Beatrix en Prins Claus weer naar huis.

1 opmerking:

  1. Wat een leuke log, een fijne verassing om dit weer te lezen

    BeantwoordenVerwijderen