26 juni 2005: Geboorte Prinses Alexia | De Oranjes

vrijdag 26 juni 2020

26 juni 2005: Geboorte Prinses Alexia

Vandaag is het precies vijftien jaar geleden dat Prinses Alexia werd geboren. 
Foto:© Z.M. Koning Willem-Alexander


Prinses Máxima werd in de ochtend van 26 juni opgenomen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Daar werd een paar uur later al, om tien over half drie 's middags, Alexia geboren. Op het parkeerterrein van het ziekenhuis had zich inmiddels veel pers en publiek verzameld. Om de spanning erin te houden had verplegend personeel de tekst 'prinsje of prinsesje?' op het raam geplakt. Toen de prinses eenmaal geboren was, was de tekst 'gefeliciteerd' te lezen. Op dat moment werd ook officieel bekend gemaakt dat Prinses Máxima van een tweede dochter was bevallen. Het zusje van Amalia woog 3490 gram en was 50 cm lang.

Rond vier uur kwamen de ouders van Máxima aan bij het Bronovo ziekenhuis. Ze hadden Amalia bij zich die aanvankelijk een beetje teleurgesteld was nu haar bezoek aan het zwembad niet doorging, zo vertelde Willem-Alexander later. "Maar toen ze haar zusje zag, begon ze haar meteen te aaien" aldus de prins. Vlak na de aankomst van oma en opa Zorreguieta arriveerden ook Prins Constantijn en Prinses Laurentien met hun kinderen Eloise en Claus-Casimir. Aan het eind van de middag kwam tot slot Koningin Beatrix langs. Ze was wat later omdat ze uit Duitsland moest komen, waar ze die dag een beeld van Prins Claus had onthuld.

Een paar uur later liet de prins zijn tweede dochter zien voor de camera's. Eerder op de dag had hij al een zelfgemaakte foto van zijn kersverse dochter de wereld ingestuurd; nu was het tijd voor de eerste echte fotosessie met de prinses. "Hier is ze dan. Ik ben er weer sprakeloos van" zei de prins trots toen hij zijn dochter in een historisch kanten jurkje op een bijbehorend kussen de zaal indroeg.

"We hebben er weer een prachtige en gezonde wolk van een dochter bij". Willem-Alexander zei tegen de pers dat zijn vrouw het 'fantastisch had gedaan. "Ik heb geprobeerd haar optimaal tot steun te zijn" voegde hij lachend toe. Op de vraag of het gezin nu compleet is zei hij: "Dat weet ik niet. We zijn nu een happy family". 

Samen met zijn vrouw en pasgeboren dochter bleef Willem-Alexander die nacht in het ziekenhuis slapen. De volgende ochtend verliet Máxima met de prinses het ziekenhuis via de achterkant, terwijl haar man op hetzelfde moment via de voorkant vertrok. Deze slimme methode heeft het paar na iedere bevalling gebruikt. Twee dagen na haar geboorte werd eindelijk bekend wat de naam van het prinsesje is. 'Alexia Juliana Marcela Laurentien'. "Ik heb de grote eer gehad dat Máxima onze dochter wilde vernoemen naar mij", zo lichtte Willem-Alexander de roepnaam van de prinses toe.

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaal! Leuk om het weer terug te lezen.. Weer een prinsesje 10 jaar, de tijd vliegt om.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo schattig, kleine baby Alexia.. dat het alweer tien jaar geleden is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Jacobien en Jenny, het is 15 jaar geleden en niet 10 jaar geleden, maar des al niet temin. De tijd vliegt voorbij en het was inderdaad een schattige baby, die uitgegrtoeid is tot een moderne en lieve jongedame.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het artikel is opnieuw gepubliceerd, dus vandaar dat ook de reacties van vijf jaar geleden meeverhuisd zijn :)

   Verwijderen
 4. oke, sorry niets gezegd dan @Jacobien en Jenny

  BeantwoordenVerwijderen