Koninklijk Paar bezoekt eerste voorstelling na heropening Het Nationale Theater | De Oranjes

woensdag 3 juni 2020

Koninklijk Paar bezoekt eerste voorstelling na heropening Het Nationale Theater

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vanavond de eerste voorstellingsavond na heropening bezocht van Het Nationale Theater in Theater aan het Spui in Den Haag. Theaters in Nederland kunnen vanaf 1 juni hun deuren weer openen voor maximaal dertig bezoekers, na een sluiting van elf weken vanwege de coronapandemie.

Het Koninklijk Paar zag twee voorstellingen uit de nieuwe reeks ‘Het Nationale Theater speelt altijd’, die speciaal is ontwikkeld voor de heropening met inachtneming van de geldende maatregelen voor theaters. Romana Vrede speelde met ‘Liefdesverklaring’ een ode aan het publiek. Rick Paul van Mulligen vertolkte ‘U bent mijn moeder’, een tekst van Joop Admiraal uit 1981 op basis van gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Alle twaalf voorstellingen uit ‘Het Nationale Theater speelt altijd’ zijn geïnspireerd op de huidige tijd en bevatten teksten vol hoop, troost en afleiding. Uitgangspunt is de ontmoeting met het publiek. Voor de voorstellingen is kort gerepeteerd en ze worden noodgedwongen uitgevoerd zonder uitgebreide decors en techniek.

Na de zomer worden sommige stukken doorontwikkeld tot volwaardige voorstellingen, om zo met een flexibele reeks korte en lange stukken door de coronapandemie heen te kunnen spelen. Het Koninklijk Paar deed nadien met de andere theaterbezoekers mee aan een kort nagesprek met de acteurs en regisseurs. Het publiek werd gevraagd naar hun ervaring met deze eerste theateravond en de Koning sprak zijn steun en waardering uit voor iedereen werkzaam in de theatersector. Na afloop sprak het Koninklijk Paar ook met de beide acteurs, regisseurs Noël Fischer en Eric de Vroedt en directeur van Het Nationale Theater Cees Debets over de artistieke en financiële gevolgen van de coronapandemie voor de theatersector, hoe zij omgaan met de geldende maatregelen en hoe zij vooruitkijken naar de toekomst. In lijn met de algemene richtlijnen om vooral lokaal uit te gaan, bezocht het Koninklijk Paar een voorstelling in eigen stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten