Koning Willem-Alexander opent Nationaal Monument Oranjehotel | De Oranjes

vrijdag 6 september 2019

Koning Willem-Alexander opent Nationaal Monument Oranjehotel

Koning Willem-Alexander opende vandaag het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag...en zijn baard lijkt ook te blijven.


Het herinneringscentrum is gevestigd in het gerestaureerde cellencomplex van de Scheveningse gevangenis waarin ruim 25.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. In de oorlog kreeg het complex al de naam ‘Oranjehotel’, als eerbetoon aan de vele opgesloten verzetsmensen. De cellen werden na de oorlog weer in gebruik genomen door de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het gebouw alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking.
Tijdens zijn bezoek ging Koning Willem-Alexander in gesprek met enkele oud-gevangenen van het Oranjehotel. Daarnaast bekeek hij de vaste tentoonstelling en Cel 601. Deze dodencel werd direct na de oorlog in authentieke staat bewaard en vormt het hart van het herinneringscentrum. Nationaal Monument Oranjehotel is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1 opmerking:

  1. De koning zag er goed uit en ook zijn baard mag hij wat mij betreft gerust laten staan. Deze ziet er wel verzorgder uit dan afgelopen vrijdag bij het 75 jarig bevrijdingsfeest in Terneuzen.

    BeantwoordenVerwijderen