PRINSJESDAG 2019 | De Oranjes

dinsdag 17 september 2019

PRINSJESDAG 2019

Het is weer Prinsjesdag vandaag, maar de inhoud van de Troonrede en zelfs de kleding deed er dit keer niet toe. Grote vraag was of de baard van de Koning ook aanwezig zou zijn..Rond 13.00 uur vertrok de Koninklijke stoet, met in de Gala-glasberline Prins Constantijn en Prinses Laurentien, en in de Glazen Koets Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, vanaf Paleis Noordeinde richting de Ridderzaal. Koningin Máxima en Prinses Laurentien waren fleurig gekleed; Máxima in het rood, (ontwerp van Jan Taminiau) Laurentien in roze. Voor hun baardige mannen is de dresscode ieder jaar hetzelfde: een jacquet met grijs vest.

Na zo'n 25 minuten zwaaien door de raampjes van de rijtuigen, naar onder andere Prinses Beatrix, stapte het Koninklijk gezelschap uit op het Binnenhof.  
De Koning begon de Troonrede met een verzwijging naar operatie Market Garden, vandaag 75 jaar geleden.

"Na jaren van knechting en tirannie kwam de hoop op een betere toekomst die dag letterlijk van boven, in de vorm van duizenden geallieerde parachutisten. Ooggetuigen die op 17 september 1944 de lucht boven Eindhoven, Arnhem en Nijmegen donker zagen kleuren, zouden dat beeld nooit vergeten. 75 jaar later lijken vrijheid, democratie en een sterke rechtsstaat vanzelfsprekende waarden. Maar wie de wereld beschouwt, realiseert zich hoe bijzonder het is te leven in een land waarin mensen zich veilig kunnen voelen. Waarin vrijheid samengaat met verdraagzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel. En waarin mensen nog altijd iets voor een ander overhebben. Hoewel in het publieke debat en op social media tegenstellingen soms de boventoon lijken te voeren, is de dagelijkse realiteit voor de meesten van ons anders. Nederland blijft een land van vrijwilligers en van verstandige compromissen in het brede midden. Van jong tot oud, van werkvloer tot bestuurskamer en van Willemstad tot Amsterdam willen mensen meedoen en hun bijdrage leveren. Dat is wat ons bindt en wat we met elkaar moeten koesteren. "
Foto: Martijn Beekman/Ministerie van Financiën
Verder werd gesproken over internationale ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de economische groei, het pensioenakkoord, klimaatakkoord...regeerakkoord..en het sneller terugdraaien van de gaswinning in Groningen. Ook was er aandacht voor de stijgende levensverwachting en het dalende aantal immigranten.

Na het lezen van de Troonrede riep de voorzitter van de Verenigde Vergadering: "Leve de Koning!", waarop alle aanwezigen antwoordden met "Hoera! Hoera! Hoera!" Vervolgens vertrok de Koning met zijn gevolg naar de naastgelegen Koninginnekamer. Rond 13.50 uur vertrok de stoet weer richting Paleis Noordeinde, waar op het balkon tot slot de traditionele balkonscène was, met Máxima, tegen het protocol in, voorop!

Bekijk hier de uitzending terug. 

2 opmerkingen:

  1. De regen die voorspeld was, bleef gelukkig uit en het was ene mooie Prinsjesdag.De baard van de koning is gebleven, net als bij zijn broer Constantijn. Gehoopt had ik, dat deze eraf was, op deze officiele dag, maar niet dus. Staat hem goed en blijft dus consiquent.

    De koningin zag er mooi uit, wel wat anders met die lage delicote, vandaar misschien die halssjaal, zoals ik hem noem. Voorgaande jaren was deze toch meer gesloten.

    Prinses Laurentien zag er schitterend uit in die roze japon. Alleen die hoed/muts die ze oip had, vond ik veel lijken op die van Saartje de huishoudster uit Swiebertje. Deze serie zal bij de jongeren niet bekend zijn, maar bij de ouderen zoals o.a. ik wel. niet dat ik me oud voel, maar goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De baard, tja! Ik vind het niks voor onze koning. Ronduit gezichtsverlies. Ik hoop van harte dat hij hem er weer af laat halen.

    BeantwoordenVerwijderen