Koningin Máxima bezoekt Bangladesh | De Oranjes

donderdag 11 juli 2019

Koningin Máxima bezoekt Bangladesh

Koningin Máxima bezocht van dinsdagavond tot en met vandaag Bangladesh in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).
Foto: RVD
Bangladesh bereidt een nationale strategie voor om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking te verbeteren. Koningin Máxima bezocht Bangladesh op uitnodiging van de regering. Circa 50% van de volwassenen in het land heeft een bankrekening of maakt gebruik van financiële diensten via bankagentschappen. In 2014 was dit nog 31% (Global Findex 2017). Ondanks de toename zijn er nog bijna 58 miljoen volwassenen die geen gebruik kunnen maken van een bank- of spaarrekening, verzekering, lening of digitale betaalmethoden. Hierdoor worden zij beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden. In Bangladesh heeft slechts 36% van de vrouwen een bankrekening, mannen 65%. Een kloof van 29% (Global Findex 2017). Koningin Máxima sprak onder meer over de mogelijkheden voor betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het digitaliseren van salarisbetalingen en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Ook sprak zij over het belang van de invoering van een nationaal identiteitssysteem en de koppeling aan digitale betalingsplatforms. De Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering (NFIS) staat eveneens op de agenda.

Koningin Máxima begon haar bezoek woensdag bij het lokale VN kantoor met overleggen met ontwikkelingspartners en vertegenwoordigers uit de ‘fintech’ sector. Aansluitend ging Koningin Máxima op veldbezoek. Zo bezocht ze een agent van iPay, een aanbieder van online betalingen. Klanten kunnen bijvoorbeeld bij de agent via hun mobiele telefoon hun rekeningen betalen. Het laatste bezoek is aan ShopUp, een fintech bedrijf dat kleine ondernemers ondersteunt bij het aanbieden van hun producten via Facebook. Daarnaast adviseert ShopUp over de bedrijfsvoering en het aanvragen van leningen voor uitbreiding van de onderneming.

Vandaag had Koningin Máxima een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de private sector. Aansluitend had ze een serie gesprekken met de Gouverneur van de Bank of Bangladesh, Fazle Kabir, de minister van Post en Telecommunicatie, Mustafa Jabbar en een delegatie van het ministerie van Financiën. Ook waren er overleggen over inclusieve financiering en de NFIS voorzien met de president van Bangladesh, Mohammad Abdul Hamid en minister-president Sheikh Hasina Wazed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten