9 juli 1949: Viering koperen huwelijk Juliana en Bernhard in tuin Paleis Soestdijk | De Oranjes

dinsdag 9 juli 2019

9 juli 1949: Viering koperen huwelijk Juliana en Bernhard in tuin Paleis Soestdijk

Zeventig jaar geleden werd er een feest georganiseerd in de tuin van Paleis Soestdijk ter gelegenheid van het koperen huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard op 7 juli 1949. Omdat die datum op een donderdag viel, werd het festijn verschoven naar zaterdag 9 juli.
In de ochtend vond er een uitgebreid defilé plaats. Het, vooral militaire, spektakel werd door het Koninklijk gezin bekeken vanaf de bordestrappen. De kleine Prinses Marijke bevond zich met het kindermeisje op het balkon, bóven het bordes. Behalve vertegenwoordigers van Land, Zee - en Luchtmacht trokken er ook deputaties voorbij van de universiteiten uit Utrecht, Leiden en Groningen, verder tal van studentencorporaties en vakorganisaties.
Foto: J.D. Noske/Nationaal Archief
Foto: Winterbergen/Nationaal Archief
Foto: J.D. Noske/Nationaal Archief
Na afloop van het defilé brachten op het gazon opgestelde vaandeldragers tijdens het spelen van het Wilhelmus de vaandelgroet. Talloze vaandelzwaaiers brachten hun groet, vrouwen in klederdracht zwaaiden met bloemen en hondenliefhebbers toonden vol trots hun Hollandse rassen. Ook vlogen er drie 'Tiger Moths' over van de Nationale Luchtvaartschool.

Een spectaculair schouwspel leverde tenslotte de demonstratie van de postduivenfokkers.

500 manden met duiven werden geopend en zo'n vijftienduizend postduiven vlogen omhoog tussen de bomen, cirkelden boven het paleis en de omgeving en verdwenen toen in alle richtingen. In de paleistuin werden drankjes aangeboden, terwijl de Koningin en de prins rondwandelden tussen de groepjes en overal gesprekjes ontstonden.
Foto: J.D. Noske/Nationaal Archief
In de middag was er meer aandacht voor de jeugd. "De jeugd van Nederland zal spijkers met koppen slaan" was de leus. Dit was ook letterlijk een onderdeel in de tuin. Toen het gezin langs de spijkers met koppen slaande padvinders wandelde, probeerden alle prinsessen ook mee te doen. Prinses Beatrix sloeg met gemak twee spijkers in het hout. Daarna volgden Prinses Irene en zusje Margriet. Maar toen vond de Koningin, dat de beurt was aan haar jongste. Ze stopte de hamer in Marijke's hand en samen met de meehelpende arm van Prins Bernhard, verdween ook die spijker in het hout.

Verder vonden er dans - en voetbaldemonstraties plaats. 's Avonds werd er tot slot een voetbalwedstrijd gespeeld tussen een elftal van paleispersoneel en een team uit het naburige dorp Spakenburg. Spakenburg won met 3-0 en kreeg medailles uitgereikt door Prins Bernhard.

Het Koperen huwelijksfeest leverde ook nog eens een serie leuke gezinsfoto's op:
                                                                 Foto's: Marius Meijboom

1 opmerking:

  1. Wat leuk gedaan en een leuke verassing op deze bewolkte dinsdagmorgen hier in Brabant.
    Ik was blij verrast, toen ik je site opende. Mooie en leuke oude foto's erbij gezocht.

    BeantwoordenVerwijderen