Koning Willem-Alexander opent Microsoft Quantum Lab Delft | De Oranjes

donderdag 21 februari 2019

Koning Willem-Alexander opent Microsoft Quantum Lab Delft

Koning Willem-Alexander opende vandaag het Microsoft Quantum Lab Delft op de campus van TU Delft. Het lab is een publiek-private samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft / QuTech, waar wordt gebouwd aan een quantumcomputer gebaseerd op zogenoemde majorana-deeltjes.
Een quantumcomputer heeft de capaciteit om berekeningen te maken die niet mogelijk zijn met de huidige technologieën. Daardoor heeft quantumcomputing het potentieel oplossingen te vinden voor uitdagingen op het gebied van milieu, energie en gezondheid, zoals de voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking en het tegengaan van verdere opwarming van de aarde. Vanwege die grote maatschappelijke en economische waarde steunt de Nederlandse regering de doorontwikkeling van quantumtechnologie en is QuTech benoemd tot Nationaal Icoon.

Vandaag organiseerden Microsoft en de TU Delft een gezamenlijk seminar rondom de opening van het Quantum Lab. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat hield een toespraak, waarin ze inging op de kansen van quantumtechnologie voor de Nederlandse kenniseconomie. De Koning woonde een deel van het seminar bij en kreeg een rondleiding door het Quantum Lab, dat onder leiding staat van professor Leo Kouwenhoven. Tijdens het bezoek was aandacht voor het onderzoek naar de op majorana-deeltjes gebaseerde quantumcomputer en de bijzondere samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft / QuTech. Professor Kouwenhoven ontdekte het majorana-deeltje in 2012. In 2007 ontving hij voor zijn onderzoek ten behoeve van quantuminformatie de Spinozapremie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten