Koningin Máxima in Vlissingen en Middelburg voor meer muziekonderwijs en Oranje Fonds projecten | De Oranjes

woensdag 20 februari 2019

Koningin Máxima in Vlissingen en Middelburg voor meer muziekonderwijs en Oranje Fonds projecten

Koningin Máxima was vanochtend in de Lasloods in Vlissingen aanwezig bij de ondertekening van het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs in de provincie Zeeland. Koningin Máxima is erevoorzitter Méér Muziek in de Klas. Aansluitend bezocht ze in Middelburg de Stichting Mentorschap Zeeland en het Zeeuws Heldenfonds.In het convenant staan afspraken over het vormgeven van muziekonderwijs in Zeeland de komende jaren. Momenteel krijgen kinderen op 40% van alle basisscholen in Zeeland structureel muziekles, in 2021 moet dat 80% zijn. Het convenant in Zeeland wordt getekend door meer dan twintig samenwerkingspartners tijdens een muzikale bijeenkomst in het bijzijn van 550 kinderen. Er werden optredens verzorgd door onder andere de band BLØF. Ook Koningin Máxima zong mee. Het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal is gestart om duurzame verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de regio te realiseren. Dit gebeurt door regionale partijen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Het programma is opgezet door de stichting Méér Muziek in de Klas. Eerder werden er convenanten getekend in Limburg, Friesland, De Liemers en de stad Groningen.
Foto: Vivian Kramer. Bekijk mijn verslag hier.
Aansluitend bracht Koningin Máxima in Middelburg een verrassingsbezoek aan Stichting Mentorschap Zeeland en het Zeeuws Heldenfonds. Het werkbezoek vond plaats bij Zorginstelling Arduin. De stichting koppelt mensen, die door ziekte of een geestelijke aandoening niet meer in staat zijn om hun eigen beslissingen te nemen, aan een mentor. Het Zeeuws Heldenfonds zet zich in om de provincie Zeeland sociaal en leefbaar te houden. De Koningin bracht het bezoek in haar hoedanigheid als beschermvrouwe van het Oranje Fonds. Mentorschap Zeeland werft, traint en begeleidt in Zeeland een pool van vrijwilligers die als mentor willen optreden. De stichting koppelt deze mentoren vervolgens aan mensen met bijvoorbeeld dementie, een verstandelijke handicap, psychiatrische ziektebeelden of mensen die in coma liggen.
Foto: Bart Homburg/Oranjefonds
De mentor neemt beslissingen op het gebied van verzorging, verpleging en begeleiding als er geen familie is die kan zorgen. Het Oranje Fonds heeft in 2018 samen met de Provincie Zeeland en Vereniging Zeeuwse Gemeenten het Zeeuws Heldenfonds ingericht. Het fonds stimuleert bewoners gezamenlijke activiteiten te ondernemen voor hun dorp of stad. Het gaat onder meer om het leefbaar houden van kleine kernen, mantelzorg en het kunnen volgen van onderwijs. Koningin Máxima sprak met bestuurders, initiatiefnemers en betrokkenen. Zij vertelden over hun werk en ervaringen en wat het voor hen betekent om aan projecten deel te nemen. Ook ontmoette Koningin Máxima een aantal mentoren en cliënten in de zorginstelling. Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten