Koningin Máxima bij G20 top in Buenos Aires  | De Oranjes

zaterdag 1 december 2018

Koningin Máxima bij G20 top in Buenos Aires 

Koningin Máxima bezocht van donderdag t/m vandaag de G20 top in Buenos Aires. Argentinië, Máxima's geboorteland, is dit jaar voorzitter van de G20. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.


Donderdag was Koningin Máxima samen met president Macri gastvrouw van het G20 side event ‘The Role of Finance for Women’s Economic Empowerment’. Wereldwijd is er een kloof tussen mannen en vrouwen wat betreft goede toegang tot financiële diensten, 9% in ontwikkelingslanden en 7% in ontwikkelde landen (Global Findex 2017). Dit belemmert vrouwen in hun economische en sociale ontwikkeling. Koningin Máxima richt zich onder meer op het belang van de zogenaamde gender disaggregated data. Dit zijn gegevens over het gebruik van financiële diensten, uitgesplitst naar geslacht. Uit onderzoek van de Wereld Bank Groep (WB) blijkt bijvoorbeeld dat in veel landen vrouwen het liefst bankzaken doen in een omgeving dicht bij hun huis of werk. Financiële dienstverleners hebben volgens de WB onvoldoende zicht op de specifieke behoeften van vrouwen, terwijl zij wel een groot marktpotentieel vertegenwoordigen. Vrouwen zijn over het algemeen goede spaarders en betalen leningen op tijd terug. Onderzoek laat echter ook zien dat 70% van de vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden geen betaalbare formele lening kan aanvragen voor het opstarten of uitbreiden van hun bedrijf.
Koningin Máxima had verder en marge van het G20-programma diverse bilaterale overleggen met regeringsvertegenwoordigers van landen die actief zijn met de verbetering van toegang tot financiële diensten, inclusieve financiering.
Sinds 2009 zet Koningin Máxima zich wereldwijd in als UNSGSA om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Als erevoorzitter van de GPFI zet zij zich onder meer in om de activiteiten van de G20 op het terrein van inclusieve financiering te bevorderen. De G20 is een internationaal forum dat bestaat uit de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.
Na drie dagen verplichtingen, besloot Máxima een ijsje te eten in 'Freddo ice-cream'.
Klik hier om een foto te zien waarop ze het ijsje besteld. Wellicht brengt de Koningin ook dit weekend nog door in haar geboorteland.

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke foto, zo ongedwongen dat ijsje bestellen, met dat hete weer zal dat best hebben gesmaakt. Leuke kleren had ze aan en zeker dat blauwe jurkje geweldig, die mag van mij berst genomineerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We kregen weer bijzondere outfits te zien, zeker op die foto met al die dames. Hihi, dat het nieuws is dat de koningin een ijsje gaat kopen.. Gelijk heeft ze :)

    BeantwoordenVerwijderen