Koninklijk paar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland - II | De Oranjes

donderdag 11 oktober 2018

Koninklijk paar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland - II

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezichtigden vanochtend in Trier de Porta Nigra. De stadspoort stamt uit de Romeinse tijd en is hét herkenningsteken van Trier.


Aansluitend bezocht het Koninklijk Paar de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk. De drie monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Trier viert dit jaar de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx. Het Koninklijk Paar sloot het bezoek aan Rijnland-Palts hierom af met een bezichtiging van een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx. Marx ontwikkelde zijn gedachtegoed in de 19e eeuw tijdens de opkomst van de zware industrie.
Vanmiddag werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Saarland op de Staatskanselarij in Saarbrücken ontvangen door minister-president Tobias Hans en zijn echtgenote Tanja Hans. In Stadtschloss Saarbrücken volgt een lunch, waar de minister-president en de Koning een toespraak hielden. Vanmiddag sloot het Koninklijk Paar aan bij de economische missie Veilige en Digitale Industrie op de Universiteitscampus van Saarbrücken. Nederlandse en Duitse deelnemers aan het programma laten digitale ontwikkelingen in de maakindustrie zien en bespreken verdere samenwerking op het terrein van Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0.

Aansluitend vertrokken de Koning en Koningin naar Saarlouis om een praktijkvoorbeeld te zien van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. In Duitsland bestaan inmiddels ruim 1800 soortgelijke coöperaties. Vanavond bij het diner in Schloss Saareck in Mettlach gaven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine bij de transformatie van oude naar nieuwe industrie en het belang hiervan voor Europa.

Foto's van dag 2.

1 opmerking:

  1. Ook weer een mooi verslagje met foto's en zeker de stad Trier is erg mooi, ben er zelf een paar keer geweest eb die stad blijft mooi en zeker met zijn historische waarde uit de Romeinse rijd.

    BeantwoordenVerwijderen