Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen | De Oranjes

dinsdag 16 oktober 2018

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen.


Het streekbezoek begon in Renesse bij Strandpark De Zeeuwse Kust. Het Koninklijk Paar werd daar ontvangen door Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman en burgemeester van Schouwen-Duiveland, de heer G.C.G.M. Rabelink. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken hier onder meer met recreatieondernemers en vertegenwoordigers van het masterplan Renesse over de verduurzaming van recreatie en toerisme. Na een korte wandeling over het strandpark werden ze bijgepraat over de manier waarop het eiland omgaat met duurzame energie (windenergie en getijdenenergie).
In Kerkwerve bezocht het Koninklijk Paar ‘Hof van Alexander’, voorheen een vervallen boerderij en nu een duurzaam hotel met een hoogwaardig trainingscentrum voor de paardensport. Hier werd een toelichting gegeven op de Zeeuwse kustvisie en natuurontwikkeling. Het hotel is gelegen aan de rand van Plan Tureluur, een groot nieuw natuurgebied waar veel verschillende vogelsoorten broeden.
Vanuit de haven van vissersdorp Bruinisse (Zie ook fotoverslag RFV) maakten de Koning en Koningin in een politieboot de overtocht naar Sint Philipsland. Bij de haven kregen ze uitleg over de Zeeuwse Hoogaarzen. Deze vissersboten behoren tot het Zeeuws cultureel erfgoed. Aan boord van een politieboot vond een gesprek plaats over ontwikkelingen op het gebied van waterrecreatie en over criminaliteit op het water.
Bij aankomst in Sint Philipsland werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima welkom geheten door mevrouw G.J. Van de Velde-de Wilde, burgemeester van de gemeente Tholen. Voor het van oudsher agrarische eiland Tholen is de ligging aan het water, net als voor Schouwen-Duiveland, een belangrijke factor in het dagelijkse leven. ‘Het veer’ bij Sint Philipsland was tot 1988 dé manier om per auto naar Schouwen te komen. In de oude haven worden nu hangcultuurmosselen gekweekt en in het bijbehorende veerwachthuisje is een restaurant gevestigd. Hier sprak het Koninklijk Paar met agrariërs, vertegenwoordigers van Proeftuin Precisielandbouw, Deltares, het waterschap en studenten over ontwikkelingen in de landbouw, zoals de verzilting van landbouwgrond, digitalisering en bodemanalyses.
Vergrijzing en ontgroening maken de regio Tholen kwetsbaar op het gebied van leefbaarheid en behoud van voorzieningen. Tijdens het bezoek aan Zorgcentrum De Schutse in Sint-Annaland, kregen de Koning en Koningin een toelichting op de manier waarop de gemeente en inwoners hiermee omgaan. Zij spraken onder meer met inwoners, vrijwilligers en zorgverleners over diverse burgerinitiatieven, nieuwe zorgconcepten, mantelzorg en de integratie van statushouders.
Dankzij de verbeterde ontsluiting door de aanleg van dammen en de centrale ligging in de Zuidwestelijke Delta heeft Tholen een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en handel. Bij HEMI Winkelinrichting, gespecialiseerd in de afbouw en inrichting van retailformules, kreeg het Koninklijk Paar een rondleiding door het bedrijf. Tijdens een bedrijvenmarkt maakten ze kennis met ondernemers en vertegenwoordigers van gevestigde en nieuwe bedrijven en onderwijs uit de regio. In Zeeland groeit de werkgelegenheid het hardst op Tholen, onder meer door de start van nieuwe bedrijven. Om in deze behoefte aan werknemers te kunnen (blijven) voorzien is kwalitatief onderwijs en een goede aansluiting van scholen op bedrijfsleven van belang. Het bezoek eindigde met een informele ontmoeting met mensen die bij de organisatie van dit bezoek betrokken waren.

1 opmerking:

  1. Echt prachtig. Wat een schitterende (Hollandse) plaatjes levert zo'n streekbezoek toch iedere keer op. Het lijkt mij ook erg interessant om te doen. Mooi verslag.

    BeantwoordenVerwijderen