Koninklijk paar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland - I | De Oranjes

woensdag 10 oktober 2018

Koninklijk paar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen van vandaag tot en met vrijdag  een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Vanochtend werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de Staatskanselarij van Rijnland-Palts in Mainz ontvangen door minister-president Malu Dreyer en haar echtgenoot Klaus Jensen. Na een nadere kennismaking volgde een lunch, waarbij de minister-president en de Koning een toespraak houden. De lunch staat in het teken van “Raiffeisen 200 jaar”. F.W. Raiffeisen werd in 1818 geboren in de deelstaat en is één van de grondleggers van de coöperatieve gedachte. Hij startte een boerenleenbank vanuit het idee dat door collectieve inzet duurzame verbeteringen mogelijk zijn. Tijdens de lunch gingen Ralf Barkey, bestuursvoorzitter van het Genossenschafts-Verband der Regionen, en professor Tine de Moor, hoogleraar sociale en economische geschiedenis in Utrecht, in op de coöperatieve gedachte anno 2018.
Na de lunch vertrok het Koninklijk Paar naar Oberwesel om tijdens een boottocht over de Rijn te spreken met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van havenbedrijven, industrie, binnenvaart en overheid over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen. De boottocht voer de Koning en Koningin door het UNESCO Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal.
In de namiddag arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Bernkastel-Kues aan de rivier de Moezel. Na bezichtiging van een wijngaard en uitleg over digitalisering in de wijnbouw, ging het Koninklijk Paar in gesprek met Nederlandse en Duitse wijnboeren en onderzoekers over samenwerking, klimaat en technologische ontwikkelingen in de wijnsector.
Vanavond was het Koninklijk Paar in Trier aanwezig bij het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse counterparts. Minister Kaag en de minister van Economische Zaken van Rijnland-Palts, Volker Wissing, hielden een toespraak.

1 opmerking:

  1. Een fantastische mooi en zonnige dag was het voor het paar en jij, Vivian hebt er een mooi verslagje met mooie foto's er bij gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen