Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk - II | De Oranjes

woensdag 24 oktober 2018

Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk - II

De tweede, meteen ook laatste dag van het staatsbezoek begon met aandacht voor de economische samenwerking en de leidende positie van beide landen op het gebied van innovatie. Verder was er aan boord van de Zr.Ms. Zeeland aandacht voor de samenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van vrede en veiligheid, werd de wijk Brixton bezocht en geluncht met premier Theresa May.Na een ontbijt bij de Lord Mayor of the City of London, de heer Charles Bowman, bekeken de Koning en Koningin enkele voorbeelden van commerciële oplossingen die Nederlandse en Britse bedrijven en kennisinstellingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Kunstmatige intelligentie, duurzame productie, moderne mobiliteit en de uitdagingen van vergrijzing staan daarbij centraal. Minister Blok en de Britse staatssecretaris voor Investeringen van het ministerie van Internationale Handel, Graham Stuart, hielden beiden een toespraak. Ook de Graaf en Gravin van Wessex waren bij het ontbijt en de bilaterale bijeenkomst over innovatie aanwezig. 
Aansluitend was er aandacht voor de nauwe samenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van vrede en veiligheid. Ter ere van het 45-jarig bestaan van de Nederlands-Britse militaire eenheid UK/NL Amphibious Force gaven beide Marinierskorpsen een gezamenlijke demonstratie op de Theems. Het Koninklijk Paar sprak vervolgens, samen met de Hertog van Kent en de Graaf en Gravin van Wessex, op het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland met veteranen en militairen over de invulling van de samenwerking. 
Bij een bezoek aan de Zuid-Londense wijk Brixton lag de nadruk op gedeelde maatschappelijke uitdagingen als integratie, veiligheid en het samenleven van diverse groepen mensen in een wijk. Pop Brixton ondersteunt lokale werkgelegenheid, training en ondernemerschap door ruimte te bieden aan startende bedrijven en sociale projecten. De bedrijven investeren allen minstens een uur per week om met hun kennis en vaardigheden lokale activiteiten te ondersteunen. Door samen te werken met scholen, liefdadigheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties ontstaat brede betrokkenheid onder de lokale gemeenschap. Het Koninklijk Paar bezocht POP Brixton samen met de Graaf en Gravin van Wessex. Tijdens de wandeling ontmoetten ze ook kinderen die voor de gelegenheid delfts blauwe huisjes en tekeningen maakten.
Vanmiddag ontving premier Theresa May de Koning en Koningin voor een lunch in haar ambtswoning op Downing Street 10.
Het staatsbezoek eindigde met het afscheid van Koningin Elizabeth II op Buckingham Palace.

Tot slot was er nog een persgesprek. Voor het eerst kwam daarin ook een juweel, natuurlijk de Stuart, ter sprake. Koningin Máxima zei de Stuart vaker te gaan dragen. "Hij is niet zwaar en doet ook geen pijn". Het was wel speciaal apart gehouden voor dit staatsbezoek. Vandaar dat ze 'm niet eerder droeg. Koningin Máxima zei verder een paar afleveringen van 'The Crown' gezien te hebben - een Britse historische dramaserie.De serie vertelt een biografisch verhaal over de regeerperiode van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. "Maar ik zie veel verschillen met Elizabeth. Misschien omdat ik er te dicht bovenop zit" aldus Máxima Koning Willem-Alexander vindt de moord op Kashoggi verschrikkelijk en zei over vermeende banden met Saoedisch Koningshuis: "Ik ben er slechts één keer als staatshoofd geweest". Hij neemt afstand van het Koninklijk Huis daar.

1 opmerking:

  1. Een druk programma voor de 2e dag, Maxima zag er goed uit, maar de gravin van Wessex zag er ook prachtig uit.Leuk verslagje met mooie foto's

    BeantwoordenVerwijderen